Tarantino haalt zijn beste openingsweekend binnen met ‘Once Upon a Time in Hollywood’: Pitt en DiCaprio in één film

Sony

Once Upon a Time in Hollywood, de nieuwe langspeelfilm van gerenommeerd regisseur Quentin Tarantino, heeft afgelopen weekend 40,3 miljoen dollar of zo’n 36,2 miljoen euro opgebracht in de VS. Daarmee leverde de film, waarin zowel Brad Pitt als Leonardo DiCaprio een rol spelen, het beste openingsweekend ooit op voor de Pulp Fiction-regisseur. De nieuwe Tarantino-film gaat pas op 14 augustus in première bij ons.

Quentin Tarantino heeft zijn eigen record gebroken. Once upon a Time in Hollywood bracht in het Amerikaans openingsweekend bijna twee miljoen euro meer op dan Inglourious Basterds uit 2009 en zo’n 5 miljoen euro meer dan Django Unchained. Uitgever Sony had geschat dat de film tegen 27 miljoen euro zou opbrengen, maar die verwachtingen zijn dus ver overschreden.

In de hoofdrol hebben we de filmsterren Brad Pitt, Margot Robbie en Leonardo DiCaprio. Het Amerikaans entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter meldt dat er aan Once upon a Time in Hollywood een kostprijs van zo’n 80 miljoen euro hing, wat dus betekent dat Tarantino en zijn trawanten nog niet uit de kosten zijn. Het gaat dan ook om de duurste Tarantino-film ooit.

(Lees hier waarom een Oscar voor Once upon a Time in Hollywood niet evident wordt, hoewel Pitt en DiCaprio voor het eerst samen in een film spelen.)

Zonder hulp van Weinstein 

Tarantino en de Hollywood-producer Harvey Weinstein, die zijn carrière kwijtspeelde nadat bleek dat hij zich veelvuldig schuldig gemaakt had aan seksueel grensoverschrijdend gedrag, waren vroeger twee handen op één buik.

Dit is de eerste film sinds Pulp Fiction uit 1994, waarbij Tarantino geen financiële of creatieve steun kreeg van Weinstein en zijn vroeger invloedrijke The Weinstein Company. In 2017 zei Tarantino in een interview met de Britse krant The Guardian dat hij destijds op de hoogte was van heel wat wandaden van Tarantino en dat hij meer had moeten doen: “Ik wist dat niet via derden, ik wist dat hij een aantal van die dingen gedaan had. Ik wou dat ik mijn verantwoordelijkheid genomen had en meer gedaan had. Ik had daarna niet meer met hem moeten werken.”

epa: Harvey Weinstein

De vloek van Charles Manson

Het strijdtoneel van de film is het Californië van eind jaren 60. In de hoofdrol hebben we televisiester Rick Dalton (gespeeld door Leonardo DiCaprio) en zijn stuntman Cliff Booth (gespeeld door Brad Pitt). Ze herkennen het goede, oude Hollywood niet meer en zien de golden years van de Amerikaanse filmindustrie voor hun ogen wegvliegen. 

Once Upon a Time in Hollywood vertelt onder meer het verhaal van de charismatische sekteleider Charles Manson en zijn moorddadige hippiecommune The Manson Family. Een van hun slachtoffers was de destijds immens populaire actrice Sharon Tate.

Charles Manson is eind 2017 op 83-jarige leeftijd overleden in de gevangenis van Bakersfield, Californië. Begin jaren 70 kregen Manson en vier van zijn Family-leden de doodstraf, later omgezet in levenslang, omdat ze in 1969 onder invloed van harddrugs een reeks moorden gepleegd hadden in de villawijken van Los Angeles. De slachtoffers waren vooraanstaande burgers, onder wie de zwangere actrice Sharon Tate, toen de vriendin van regisseur Roman Polański. Hun weerzinwekkend plan: een rassenoorlog, die ze zelf Helter Skelter noemden, uitlokken tussen zwarte en blanke Amerikanen.

Zijn volgelingen kwamen decennia geleden al tot inkeer, maar Manson heeft zich nooit herpakt in de gevangenis. Zo heeft hij nooit spijt betuigd voor zijn daden en werd hij meermaals betrapt met wapens en gsm’s in zijn cel.

De geschifte verhalen van Manson en zijn Family behoren tegenwoordig tot de legendarische mythes van de 60s. Door de jaren heen zijn er talloze films over verschenen, waaronder Manson (1973), Helter Skelter (1976), The Manson Family (1997), Old Man (2012) en House of Manson (2014). Gothic-zanger Marilyn Manson ontleent zijn naam trouwens aan Charles Manson en Hollywood-actrice Marilyn Monroe. Perfecte materie dus voor Quentin Tarantino. De topregisseur is namelijk berucht om zoveel mogelijk geweld en Amerikaanse nostalgie in zijn films te proppen.

Gesponsorde artikelen