Tattoo-artiesten veranderen littekens na borstkanker in kunstwerk

Tattoo-artiesten veranderen littekens na borstkanker in kunstwerk

Molly Ortwein onderging een operatie aan haar beide borsten toen borstkanker werd vastgesteld. Zo’n amputatie of operatie tekent een vrouw voor de rest van haar leven, maar Molly probeerde er met een bijzondere reconstructie het beste van te maken. Ze liet haar littekens onder een tattoo verbergen en werd zo een inspiratie voor duizenden andere vrouwen.

De ervaringen van Molly leidden tot het ontstaan van Personal Ink, kortweg P.INK. Het doel van de Amerikaanse non-profitorganisatie is borstkankerpatiënten in contact te brengen met tattoo-artiesten die gekwalificeerd zijn om op littekens te werken. Wat P.INK ook bijzonder maakt, is het feit dat de organisatie in de eerste plaats van Pinterest als platform gebruik maakt.

P.INK bestaat sinds december precies één jaar en begon dus toen Molly besloot om iets aan haar littekens te laten doen. Ze verkoos geen normale plastische chirurgie en ging op zoek naar een tattoo-artiest om haar beschadigde tepels te bedekken. Ze overlegde met haar schoonbroer Noel Franus, vicevoorzitter van een advertentiebureau, en die realiseerde zich dat er mogelijk nog meer vrouwen zijn met hetzelfde probleem als Molly. “Zowel borstkanker als de reconstructie laten littekens achter. Wanneer vrouwen zoals Molly aan andere opties denken, staan ze een beetje in de kou. Dus we proberen hen zo te helpen”, zegt hij aan de Daily Dot.

P.INK/Pinterest

Molly vertelt haar moedige verhaal in het filmpje hieronder.

Pinterest

De keuze om via Pinterest te werken lag voor Franus en P.INK voor de hand. Het is een medium dat gebruikers hanteren om ontwerpideeën met elkaar te delen en ideaal om zichtbaarheid te verkrijgen. Daar komt nog eens bij dat Pinterest vooral bij vrouwen populair is en zo zat ook de doelgroep meteen goed voor P.INK. Net zoals bij andere sociale media heeft Pinterest de tendens om gedeelde informatie viraal te laten gaan. P.INK heeft na ruim een jaar al 6.700 volgers.

De groep op Pinterest voorziet bezoekers in de eerste plaats van inspiratie om zelf een tattoo te laten zetten.

P.INK/Pinterest
P.INK/Pinterest

Er staan ook getuigenissen van patiënten en aanhangers op. 

P.INK/Pinterest

En uitleg over borsttattoo’s en tattoo’s op littekens.

P.INK/Pinterest

P.INK verzekert gebruikers ook dat er alleen met bekwame tattoo-artiesten wordt samengewerkt. De groep gaat eerst na of ze genoeg ervaring hebben. Dit jaar wil P.INK in de Verenigde Staten zoveel mogelijk evenementen organiseren waarbij borstkankerpatiënten de artiesten persoonlijk kunnen ontmoeten en vervolgens aan de slag kunnen gaan.

Gesponsorde artikelen