Taxibedrijf Uber moet ritten in Brussel stoppen

Taxibedrijf Uber moet ritten in Brussel stoppen

De Brusselse rechtbank van koophandel heeft beslist dat het taxibedrijf Uber zijn activiteiten in onze hoofdstad moet stoppen. Dat meldt De Tijd. Sinds vorige maand brengt het Amerikaanse bedrijf ook hier particuliere chauffeurs in contact met mensen die op zoek zijn naar een lift. De Brusselse taxidiensten en minister van Vervoer Brigitte Grouwels (CD&V) vinden het systeem oneerlijke concurrentie.

Uber heeft al op meerdere plaatsen rechtszaken aangesmeerd gekregen. In Parijs kwamen taxichauffeurs zelfs op straat om te protesteren tegen het initiatief. Het idee is ontstaan in San Francisco, waar reizigers met de hulp van een app een privĂ©taxi kunnen bestellen. Uber stelt enkel een moderne versie van autodelen te zijn, maar de Brusselse taxichauffeurs zijn het daar niet mee eens. De Brusselse minister Grouwels liet drie auto’s die voor Uber rijden in beslag nemen en de rechter gaf de taxichauffeurs gelijk. Uber betaalt immers geen belastingen en gaat ongeveer een vijfde onder de normale prijs. Daardoor is het bedrijf in strijd met de taxiwetgeving. Wie een ritje maakt via het systeem betaalt een minimumtarief van 4 euro, waarna de prijs met 0,35 euro per minuut en 0,80 euro per kilometer toeneemt.

Om nog verder te mogen werken, zullen de chauffeurs van Uber over een vergunning van het Brussels Gewest moeten beschikken. Per overtreding wacht hen een dwangsom van 10.000 euro. Het is nog wachten op een reactie van Uber. Na de inbeslagnames pakte het bedrijf nog uit met gratis taxiritten door Brussel.

Gesponsorde artikelen