Left Right
scrollTop top

Taxichauffeurs leggen Brussel lam: chaos in hoofdstad en op luchthaven, tot drie uur aanschuiven!


Taxichauffeurs leggen Brussel lam: chaos in hoofdstad en op luchthaven, tot drie uur aanschuiven!

Grote hinder vandaag in Brussel: taxichauffeurs hebben overal filterblokkades opgezet en die veroorzaken overal verkeersopstoppingen. Een dag lang gijzelen de chauffeurs de hoofdstad, ze protesteren tegen Uber, maar vooral tegen de impact op het licentiesysteem, dat zwaar in waarde daalt. Filterblokkades veroorzaken nu al drie uur file op de binnenring tussen Beersel en Sint-Stevens-Woluwe bijvoorbeeld, en da’s maar een stukje van de ellende.

Taxicolonnes teisteren vandaag de hoofdstad. Vanaf vanmorgen vroeg zijn groepen taxichauffeurs bezig met acties.

Al 2 uur vertraging vanuit Gent

Op de grote wegen rond Brussel zijn er momenteel vier grote filterblokkades: twee op de Binnenring, eentje bij Ruisbroek en eentje bij Vilvoorde en dat leidt ondertussen tot enorme vertragingen van 1 tot 2 uur vanuit Gent en vanuit Halle. Ook op de E411 naar Brussel bij Jezus-Eik is er een filterblokkade. Dan hebben is de verbinding tussen Groot-Bijgaarden en het centrum van de stad via de Leopold II-tunnel. Die is volledig gesloten door actievoerende taxichauffeurs. Er is ondertussen ook een blokkade op de E19 vanuit Antwerpen.

En ook op de Kleine Ring beginnen er hier en daar problemen te ontstaan. De kleine ring richting Koekelberg is dicht ter hoogte van Belliard.

Oosten & Zaventem nu ook geblokkeerd

Pendelaars vanuit Limburg, op de E314 en op de E40 vanuit Leuven, ondervonden helemaal geen problemen. De oostrand van Brussel was wel goed bereikbaar met de auto maar het is ook daar nu miserie, want er zijn nieuwe blokkades op de E40 van Leuven richting Brussel.

De weg richting Zaventem is ondertussen ook versperd door een blokkade.

Banden in brand gestoken

Op de autosnelweg in Ruisbroek zijn banden in brand gestoken. De brandweer is ter plaatse en de situatie is onder controle. Het is niet duidelijk wie de banden in brand heeft gestoken.


De chauffeurs zijn boos, en willen zoveel mogelijk het autoverkeer in een grote knoop gaan leggen. Daarbij plannen ze actie op drie punten: de toegangswegen tot Zaventem (die bijzonder makkelijk af te zetten zijn), de op- en afritten van de Brusselse Ring en tenslotte ook een aantal knooppunten op de kleine Ring in Brussel.

Op die manier kunnen enkele honderden taxi’s (zelf spreken ze van 800 leden) dus duizenden mensen gijzelen. Al van om vijf uur vandaag zijn ze eraan begonnen.

De vraag is in hoeverre de politie optreedt: zomaar de openbare weg afzetten is strafbaar. Daarvoor zijn vergunningen nodig, en die hebben de taxichauffeurs uiteraard niet.

Chauffeurs uit Frankrijk, Zwitserland en Spanje

De vereniging van Brusselse taxichauffeurs FeBeT wil “harde acties” voeren, omdat ze zich niet beluisterd voelen. Eerder hielden ze al wat symbolische acties, die geen grote impact hadden op het verkeer. Maar dat helpt niets, dus willen ze nu alles plat leggen. Pikant detail: er komen ook chauffeurs uit Frankrijk, Zwitserland en Spanje amok maken. Het valt te verwachten dat die het serieus gaan aanpakken.

Kop van jut is dus Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a). Die slaagt er maar niet in om een echte dialoog met de chauffeurs of met Uber op te starten. Het probleem sleept nu al jaren aan, maar een duurzame oplossing lukt duidelijk niet. In Brussel is het aantal taxi’s ook flink beperkt, tot 1.300 exemplaren. Vandaar dat de ritten erg duur zijn: voor een tochtje tussen Zaventem en de hoofdstad betaal je al snel tientallen euro’s.

Uber doorbreekt die logica compleet, en opent de markt. Maar de sociale bescherming voor de Uber-chauffeurs is veel minder. De taxichauffeurs zien dat met lede ogen aan. Maar vooral: het appeltje voor de dorst waren de licenties, die konden, door de schaarste, voor veel geld doorverkocht worden. Door de komst van Uber zijn die nog nauwelijks iets waard.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899