Taylor Swift dumpt Spotify, dat haar probeert terug te winnen met twee playlists

Taylor Swift dumpt Spotify, dat haar probeert terug te winnen met twee playlists

Niet zo goed nieuws voor Spotify en haar gebruikers: de Amerikaanse countryzangeres Taylor Swift heeft al haar muziek van de streamingdienst verwijderd. In een poging haar terug te winnen maakte Spotify wat Spotify het beste kan: een playlist.

De reden voor het vertrek van Taylor Swift is niet bekendgemaakt, maar Spotify zette wel een pleidooi én een muzieklijst online om Taylor te overtuigen terug te keren:

“We houden van Taylor Swift en onze 40 miljoen gebruikers houden nog meer van haar. We hopen dat ze zich nog bedenkt en samen met ons zal werken aan een nieuwe muziekindustrie die werkt voor iedereen. We geloven dat iedereen overal en altijd naar hun favoriete muziek moet kunnen luisteren en dat artiesten een absoluut recht hebben om betaald te worden voor hun werk, en beschermd te worden tegen piraterij. Daarom geven we meer dan 70 procent van onze inkomsten terug naar de muzikanten.”

De afgelopen 30 dagen werd de muziek van Taylor Swift door meer dan 16 miljoen gebruikers gespeeld en stond ze op meer dan 19 miljoen playlists. 

Niet de eerste

Taylor Swift is niet de eerste artiest die vertrekt van Spotify, maar wel een van de grootste. Waarom is niet onmiddellijk bekend. 

In 2013 haalde ook Thom Yorke al zijn muziek van Spotify, en van artiesten als The Beatles, AC/DC en Peter Gabriël is ook niets te vinden. Eerder nog in 2011 haalden onafhankelijke muzieklabels meer dan 200 artiesten weg van de streamingsdienst.

De reden is dat artiesten op Spotify betaald worden per luisterbeurt. Een song die een miljoen keer beluisterd wordt, levert de artiest zo’n 6.000 dollar op (4.800 euro). Goed voor populaire artiesten, zoals Taylor Swift, maar niet zo lucratief voor de kleine bands. 

Om het gemis te verzachten maakte Spotify ook nog de lijst ‘Wat te spelen terwijl Taylor er niet is’.

Bron: Spotify, wxyz.com

Gesponsorde artikelen