Taylor Swift mag dan toch haar eigen nummers spelen

Taylor Swift
EPA

Na een maandenlange ruzie is het dan eindelijk zover: Taylor Swift heeft de toestemming gekregen om haar eigen nummers te spelen. Om een lang verhaal kort te maken: die toestemming heeft ze eigenlijk niet eens nodig.

Dat Taylor Swift zich al maandenlang in een oorlog bevindt over de rechten op haar eigen muziek, dat hoeven we je waarschijnlijk niet meer te vertellen. De verschillende partijen in de ruzie? Taylor Swift zelf, Scott Borchetta (de voormalige baas van platenlabel Big Machine Records) en Scooter Braun (de nieuwe baas van het bedrijf).

Het begin: Big Machine overgenomen

Het verhaal begon in juni, toen Scooter Braun een miljoenendeal sloot met Scott Borchetta. Hij kocht Big Machine Records over, en daarmee ook de muziek van Taylor Swift. De zangeres beschuldigde hem ervan haar “onophoudelijk manipulatief te pesten”. Ze wilde dan ook niet dat hij de baas over haar werk zou worden.

Braun liet kort daarna weten dat hij “geen kwade bedoelingen” had en “gewoon zijn job” zou doen. Maar daar was Taylor Swift niet tevreden mee. Ze beschuldigde het duo ervan haar optreden op de American Music Awards en de Netflix-documentaire die ze wil maken, tegen te werken.

Niets geweigerd

Volgens de zangeres zou ze tijdens haar optreden op de awardshow namelijk haar oudere nummers niet mogen brengen. In het geval van de documentaire zou het over nieuwe nummers gaan, die ze niet mag gebruiken.

Braun en Borchetta ontkennen dat en losten een statement. “Als Taylor Swifts jarenlange partner, waren we geschokt haar bericht op Tumblr te zien gisteren, gebaseerd op foutieve informatie. Op geen enkel moment hebben we gezegd dat ze niet kon optreden op de AMAs of hebben we haar Netflix-special geblokkeerd.”

Toestemming nodig?

“In werkelijkheid hebben we het recht niet haar tegen te houden om ergens live op te treden”, gaat het bericht verder. “Sinds Taylor afgelopen herfst besliste om Big Machine te verlaten, hebben we haar verzoeken telkens ingewilligd om haar werk aan derde partijen toe te wijzen, terwijl zij haar huidige album promoot, waarbij wij niet financieel betrokken zijn.”

Het platenlabel gaf de zangeres ondertussen groen licht om na optredens de show te streamen en die optredens op overeengekomen platformen opnieuw uit te zenden. Maar eigenlijk heeft Taylor Swift daar geen toestemming voor nodig. Dat blijkt uit een ander statement van Big Machine Records.

“We moeten duidelijk maken dat artiesten geen toestemming van hun label nodig hebben om live optredens op televisie of andere media uit te zenden. Het enige waarvoor ze die wél nodig hebben is de opname van audio en visuele content en om te beslissen hoe die verspreid worden.”

Gesponsorde artikelen