Taylor Swift zet gezichtsherkenning in om stalkers te ontmaskeren op haar concerten

Taylor Swift zet gezichtsherkenning in om stalkers te ontmaskeren op haar concerten

Gezichtsherkenning wordt steeds vaker gebruikt door de autoriteiten om relschoppers in kaart te brengen, maar nu zet ook Taylor Swift die technologie in bij haar concerten.

Het nieuws werd naar buiten gebracht door het Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone. Er werden in mei effectief foto’s genomen van de concertgangers. Die werden direct doorgespeeld naar iets wat de “command post” genoemd wordt in de Amerikaanse stad Nashville. Toen promootte ze haar nieuwe plaat ‘Reputation’.

De beelden werden daar getoetst aan een database van foto’s van stalkers van Taylor Swift. Die database zou uit honderden personen bestaan. “Iedereen die voorbij de camera liep, keek ernaar en dan deed de software z’n werk”, onthult security-medewerker Mike Downing aan Rolling Stone. Downing moest ter plekke toezicht houden over de apparatuur.

(Taylor Swift tekende onlangs een nieuw platencontract waardoor veel artiesten plots een stuk rijker worden.)

Privacy?

Heel wat critici vinden de idee dat je als concertganger bespied wordt redelijk akelig. Mensen vragen zich ook af of (en hoe lang) de beelden bijgehouden worden en wat er uiteindelijk mee gebeurt na het database-onderzoekje.

Bovendien is het algemeen bekend dat Taylor Swift lange tenen heeft. Zo spande ze een heuse rechtszaak aan tegen een radiopresentator die jaren geleden zijn hand op/boven haar billen legde om voor een foto te poseren.

(Katy Perry en Taylor Swift begroeven onlangs de strijdbijl na een jarenlange ruzie.)

Problematische fans

Toch begrijpen we ergens ook dat Taylor Swift zich wil beveiligen. Zo heeft de zangeres een aantal hardnekkige, problematische fans.

Eerder dit jaar brak een superfan meermaals in bij haar thuis. Hij douchte zich en sliep in haar bed. De man riskeert een gevangenisstraf van 6 maanden.

Ook heeft Taylor Swift een contactverbod laten opleggen tegen één van haar fans, die al verschillende keren doodsbedreigingen naar haar stuurde.

(Deze zomer verpulverde de K-popgroep BTS het YouTuberecord van Taylor Swift.)

EPA

Ook op Netflix

Toevallig maakt Taylor Swift vandaag, op haar verjaardag, via Instagram bekend dat de opname van haar Reputation Stadium Tour, de beste verkochte concert tour uit de Amerikaanse geschiedenis, vanaf 31 december exclusief en wereldwijd op Netflix te zien is.

Het epische concert bevat vuurwerk, meerdere podia en natuurlijk de twintig meter lange cobra ‘Karyn’. De volledig uitverkochte concertreeks, met maar liefst 60.000 live toeschouwers, is vanaf 31 december 2018 voor iedereen te bekijken op Netflix.

Hier is de trailer van het Netflix Original concert:

Gesponsorde artikelen