Te gek voor woorden? Yvan Mayeur is al tijdje burgemeester af, maar hij wordt wel nog steeds betaald

Te gek voor woorden? Yvan Mayeur is al tijdje burgemeester af, maar hij wordt wel nog steeds betaald

Yvan Mayeur (PS) hield, nu al een maand geleden, de eer aan zichzelf na het Samusocial-schandaal en trad af als burgemeester van Brussel. Een klein detail: Mayeur wordt er wel nog steeds voor betaald. In afwachting van de officiële benoeming van zijn opvolger krijgt Mayeur dus nog steeds zijn burgemeesterwedde, ook al heeft hij al een maand geen voet meer in het college gezet …

Het was nog een tijdje wachten tot het gebeurde, maar op 8 juni kondigde Yvan Mayeur (PS) dan toch aan dat hij zijn post van burgemeester zal verlaten. De PS schoof intussen Philippe Close als kandidaat-burgemeester naar voor. Maar in afwachting van een officiële benoeming blijft Mayeur echter nog wel zijn gage voor burgemeester innen, dat meldt RTBF. Volgens Le Soir bedraagt het loon van de burgemeester van Brussel zo’n 11.000 euro bruto. Te gek voor woorden? Neen, en toch ook wel.

Het is eigenlijk redelijk normaal dat een burgemeester zijn loon blijft ontvangen nadat hij is afgetreden, dat om de ‘continuïteit’ te waarborgen. Na het aftreden zijn er vaak nog een hoop taken die de dan ex-burgemeester nog moet afhandelen tot er een opvolger is benoemd. “In principe blijft een burgemeester dus zijn taken uitvoeren ook nadat hij is afgetreden, en dat tot er een nieuwe burgemeester wordt benoemd”, verklaart Jean Bourtembourg, advocaat gespecialiseerd in publiek en administratief recht, aan RTBF.

Principe van continuïteit?

Logisch dus dat Mayeur zijn loon van burgemeester behoudt als hij ook de taken van een burgemeester blijft uitvoeren. Maar net daar ligt het probleem. Want volgens RTBF heeft Mayeur zich al sinds 8 juni, de dag waarop hij is afgetreden, niet meer vertoond in het college van burgemeester en schepenen. Hij heeft zijn bevoegdheden overgedragen op de schepenen. Niet echt het principe van continuïteit dus.

Daar komt nog bij dat Yvan Mayeur nog steeds de voorzitter is van intercommunale Vivaqua. Daar wachten ze op Brussel die een opvolger moet voorstellen, wat tot op heden nog niet is gebeurd. Yvan Mayeur blijft intussen dus gewoon zijn vergoedingen behouden.

Gesponsorde artikelen