Te laat nu: jongste rakettest bewijst dat ingrijpen tegen Noord-Korea niet meer kan. Dit is waarom

Te laat nu: jongste rakettest bewijst dat ingrijpen tegen Noord-Korea niet meer kan. Dit is waarom

Er zijn zeker drie redenen waarom de jongste rakettest van Noord-Korea opnieuw een game changer is. De Noord-Koreanen hadden begin deze maand al getoond dat ze een intercontinentale ballistische raket (ICBM) hebben die een nucleaire payload kan afleveren. Nu weten we dat ze er meerdere hebben, in verschillende locaties bovendien en dat ze veel verder doelen kunnen treffen dan we dachten. En wat we niet weten is ook belangrijk: Kim Jong-un lanceerde vanop een onverwachte locatie en verschalkte zo opnieuw de Westerse inlichtingendiensten. Of: Kim Jong-Un heeft ons allemaal bij ons pietje en ervoor gezorgd dat ingrijpen tegen hem quasi onmogelijk is geworden.

Experts zien de recente test als een enorme dreiging richting Amerika. Als ze de raket niet omhoog hadden geschoten zoals nu, hebben ze berekend, dan had die het hele Amerikaanse vasteland, behalve Florida, kunnen bereiken. Of, zoals één van hen het zei: Trump Tower in New York kan door de Noord-Koreanen zonder problemen van de kaart worden geveegd.

Hoe moeilijk het effectief is om zo’n ICBM te stoppen en waarom die zo gevaarlijk en belangrijk zijn, schreven we onlangs nog. (Lees: Wat zal er precies gebeuren als Noord-Korea een raket naar de VS stuurt? Spoiler: het gaat je de stuipen op het lijf jagen).

Met deze nieuwe test is de dreiging alleen maar verhoogd en duidelijker geworden. Het is nu bijvoorbeeld aan te nemen dat Noord-Korea niet alleen de expertise bezit om die ICBM’s te maken, ze kunnen ze ook echt fabriceren aan een hoge snelheid. En ze hebben verschillende plekken van waar ze die kunnen lanceren, en we weten niet echt van waar.

De Amerikanen beweerden na de lancering van de eerste ICBM op 4 juli dat ze een uur van te voren via satellieten de signatuur van de raket al hadden gezien en dus wisten dat er iets stond te gebeuren.

De meeste experts zijn het erover eens dat, zeker na deze jongste test, “the window for military action against North Korea has closed”. 

Verschalkt

Kim Jong-Un en zijn trawanten is dat niet ontgaan. En het is wellicht waarom er deze keer een andere tactiek gebruikt is. De Amerikanen waren ervan overtuigd dat er effectief een nieuwe test op komst was. Maar ze waren er ook van overtuigd dat die weer vanuit Kusong zou gebeuren. Maar dat was niet het geval. Deze keer werd gelanceerd vanuit een locatie die ze niet eens kenden, diep in het binnenland, en vlak aan de Chinese grens.

Zo dicht bij de Chinese grens dat, moesten de Amerikanen besloten hebben om in te grijpen en de lancering te voorkomen, dat geen optie was want het risico dat China getroffen zou worden of zichzelf als doel geviseerd zou voelen, was gewoonweg te groot.

Slim dus van Kim. En nog iets: deze keer werd ’s nachts gelanceerd. Daarmee schakelde Kim Jong-Un de facto de meeste spionagesatellieten van de VS, die werken met optische beelden, uit. De reden daarvoor is wellicht om te verbergen dat de raket kwam van een een volledig operationele basis.

Maar de belangrijkste boodschap van deze test is deze: het zou een vreselijke vergissing geweest zijn moest na de test van 4 juli de Amerikanen besloten hebben om terug te slaan en “eventjes de beperkte Noord-Koreaanse capaciteit” met een pre-emptive strike uit te schakelen.

Beperkt klopt dus niet. De Noord-Koreanen hebben raketten staan op plaatsen die we niet kennen en die raketten zijn bovendien lanceerklaar.

We zijn ook duidelijk de fase voorbij van “voorkomen”. Laat het kristalhelder zijn: eenmaal als een land nucleaire wapens heeft, is het te laat voor die fameuze “preventive attacks”. Wat Noord-Korea betreft zijn we die fase dus al lang voorbij. We moeten ons neerleggen bij een nieuwe realiteit: we gaan niet zomaar simpel even dat regime daar opdoeken. Dat regime heeft functionerende raketeen die kernwapens in half de wereld kunnen droppen. En als je ze aanvalt, riskeren ze dat ook daadwerkelijk te doen.

De meeste experts zijn het erover eens dat, zeker na deze jongste test, “the window for military action against North Korea has closed”.

Gek

Of: een militair ingrijpen tegen Noord-Korea is ondenkbaar geworden in het licht van deze ICBM-tests, waaruit blijkt dat Pyongyang targets op Amerikaanse bodem kon raken door raketten van onverwachte locaties te lanceren op onverwachte tijden.

De Noord-Koreanen wilden aantonen dat wanneer ze aangevallen worden ze vanuit een plaats die we niet verwachten kunnen terugslaan en wel met een wapen dat we amper of niet kunnen stoppen.

Een staat aanvallen die een inzetbaar nucleair arsenaal heeft is geen goed idee – dat is uiteraard ook het hele punt van het ontwikkelen van zo’n arsenaal: dat ze je niet durven aanvallen.

Wie dat wel doet, is gek. Want hij riskeert een globale apocalyps te ontketenen. En, dat is waarom ze vandaag in China bijvoorbeeld weer wat nerveuzer zijn geworden. De onvoorspelbaarheid van Donald Trump en ’s mans karakter stelt ze daar niet echt gerust.

Laat het kristalhelder zijn: eenmaal als een land nucleaire wapens heeft, is het te laat voor die fameuze “preventive attacks”. Wat Noord-Korea betreft zijn we die fase dus al lang voorbij. We moeten ons neerleggen bij een nieuwe realiteit: we gaan niet zomaar simpel even dat regime daar opdoeken. Dat regime heeft functionerende raketeen die kernwapens in half de wereld kunnen droppen. En als je ze aanvalt, riskeren ze dat ook daadwerkelijk te doen.

Gesponsorde artikelen