Te veel complimentjes zorgen uiteindelijk voor lager zelfbeeld bij kinderen

Te veel complimentjes zorgen uiteindelijk voor lager zelfbeeld bij kinderen

Ouders hebben de voorbije jaren altijd de boodschap gekregen hun kinderen positief te bekrachtigen. En dus worden de complimentjes kwistig in het rond gestrooid bij alles wat hun kroost doet. Maar uit onderzoek blijkt nu dat te veel complimentjes geven geen goed idee is: op lange termijn ontwikkelen kinderen zo zelfs een lager zelfbeeld.

Je kind komt thuis met een tekening, en jij reageert enthousiast, als ware je kind de nieuwe Picasso. Klinkt bekend in de oren? Veel ouders overstelpen hun kinderen met complimentjes en positieve woorden. Zelfs als hun kind duidelijk buiten de lijntjes heeft gekleurd, of als het behoorlijk vals heeft gezongen, zijn ouders geneigd een schouderklopje te geven. Nochtans is er niets mis met een woordje kritiek of een suggestie om pakweg die tekening nog beter te maken. Meer nog, uit onderzoek blijkt overdrijven met complimenten geven een nadelig effect te hebben op lange termijn.

Nederlands onderzoek

Wetenschappers aan de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Utrecht bundelden een tiental internationale artikels in het tijdschrift Child Development. Een daarvan focust op een onderzoek bij 120 ouder-kindparen, waarbij nagegaan wordt hoe kinderen die tussen 7 en 11 jaar worden overstelpt met positieve feedback later reageren. Wat blijkt? Kinderen die overdreven veel complimenten kregen, leggen voor zichzelf de lat hoger, en ontwikkelen zo een lager zelfbeeld.

Te veel positieve feedback, te weinig frustratie

Kinderen krijgen vaak te veel positieve feedback, en kennen te weinig frustratie. Op die manier krijgen ze een perfect beeld van zichzelf, maar zodra ze op school of op het werk met kritiek worden geconfronteerd, spat dat beeld uit elkaar, met een crisis tot gevolg. Het is niet toevallig dat zoveel millennials te kampen krijgen met een burn-out. Deze generatie heeft nooit leren omgaan met frustraties en teleurstellingen, met alle gevolgen van dien, vertelt Jan Derksen, hoogleraar Klinische Psychologie (VUB) aan De Morgen.

Niets mis met een beetje kritiek

Waar vorige generaties nog moesten hengelen naar een positief woord van hun ouders, stellen ouders zich nu vaak kritiekloos trots op. Natuurlijk is er niets mis met een compliment, maar als ouder moet je ook praten, luisteren, grenzen stellen, en vooral: de realiteit aanleren. Er is niets mis met een beetje kritiek nu en dan, zo help je een kind zichzelf te verbeteren.

Gesponsorde artikelen