Te weinig vlees? Chinezen starten kloonfabriek voor miljoen koeien per jaar (en ook mensen staan op de planning)

Te weinig vlees? Chinezen starten kloonfabriek voor miljoen koeien per jaar (en ook mensen staan op de planning)

Nu de Chinezen ook steeds meer vlees beginnen te eten, wordt het als maar moeilijker om nog voldoende vee te fokken om aan de vraag te voldoen. Maar daar hebben ze in China een oplossing voor: een kloonfabriek die in de komende maanden moet openen, en een miljoen koeien per jaar moet klonen. En ook andere dieren – zelfs mensen – behoren tot de mogelijkheden (maar gelukkig niet voor consumptie).

In de noordelijke Chinese havenstad Tianjin bouwt Boyalife Group momenteel aan een gigantische fabriek, die over zeven maand moet beginnen met het klonen van koeien. Dat schrijft persbureau AFP. Tegen 2020 moeten er jaarlijks een miljoen gekloonde koeien geboren worden, die allemaal vlees van de beste kwaliteit moeten voortbrengen.

Het doel is om een soort superkoe te vinden die gebruikt kan worden voor de originele DNA-set. Vervolgens zal die koe als origineel dienen voor miljoenen en miljoenen gekloonde dieren, waarvan het vlees uiteindelijk allemaal op het bord van de boomende Chinese middenklasse moet belanden. En het vlees zal volgens Boyalife allemaal van de beste kwaliteit zijn, aangezien ze al op voorhand zullen weten hoe het smaakt.

Iedereen wil toch lekker vlees?

Volgens topman Xu Xiaochun ziet quasi alles in de supermarkt er blinkend, mooi en exact hetzelfde uit. “Behalve vlees, daar zijn we tot nu toe nog niet in geslaagd. Maar dankzij onze kloonfabriek kunnen we er nu voor kiezen om exact hetzelfde vlees in de rekken te leggen. Denk eraan, dit is voedsel. Iedereen wil liefst weten dat het van dezelfde premium kwaliteit is”, aldus Xu. Volgens hem zal het even goed smaken als dat van het gerenommeerde Japanse Kobe-vlees.

Het bedrijf denkt echter al veel verder dan aan koeien, en vlees voor consumptie. Uiteindelijk wil het bedrijf ook volbloed koerspaarden klonen, net als politiehonden met de beste neuzen om te zoeken naar drugs en explosieven. Boyalife werkt overigens samen met een Zuid-Koreaanse partner: Sooam. Dat bedrijf werkt al aan een project om de uitgestorven mammoet terug tot leven te brengen, door cellen te klonen die al duizenden jaren in de Russische permafrost liggen opgeslagen.

De eigenaar van Sooam, Hwang Woo-Suk, is echter niet onbesproken. In 2005 kloonde hij als eerst een hond, Snuppy. Maar hij verloor ook zijn job op de universiteit, twee van zijn grote papers werden opnieuw ingetrokken, en hij werd beschuldigd van het overtreden van bio-ethische wetten en het verduisteren van onderzoeksgelden. Eerder dit jaar zei hij ook nog in een interview met een Zuid-Koreaanse krant dat hij een joint-venture met een Chinees bedrijf aanging om de Zuid-Koreaanse wetten te omzeilen die het gebruik van menselijke eicellen verbieden.

Mensen klonen

Want ja hoor, ook Boyalife heeft plannen om uiteindelijk ook mensen te klonen. Volgens topman Xu bestaat de technologie intussen al, iets wat experts zeker niet tegenspreken. Maar voorlopig doet iedereen, ook Boyalife, nog aan “zelf-beheersing” uit angst van de publieke opinie. “Maar sociale waarden kunnen veranderen, kijk maar naar zaken als homoseksualiteit die nu normaal zijn, en dat zou ook kunnen gebeuren als het over onze kinderen gaat.”

Volgens Xu is het “momenteel helaas enkel mogelijk om een kind te maken dat voor de helft uit cellen van de moeder, en de helft uit cellen van de vader bestaat. Maar misschien krijg je in de toekomst wel drie keuzes in plaats van één. Of je gaat vijftig-vijftig, of je kan ervoor kiezen dat het kind voor 100 procent uit cellen van de vader, of 100 procent uit cellen van de moeder bestaat. Je moet alleen de keuze maken.”

Gesponsorde artikelen