“Technische bouwmaatregelen”: Oostenrijk gaat gewoon een hek bouwen aan de grens

“Technische bouwmaatregelen”: Oostenrijk gaat gewoon een hek bouwen aan de grens

Gisteren heette dat nog dat er “technische bouwmaatregelen” zouden worden uitgevoerd. Vandaag noemt de Oostenrijkse minister het gewoon wat het echt is: een hek aan de grens met Slovenië.

De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken noemde de bouw van het hek een “extra controlemiddel bij de grens”. Volgens Mikl-Leitner van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt. Het hek biedt volgens haar de mogelijkheid om de toestroom van vluchtelingen ordelijk te laten verlopen. Het is volgens haar niet bedoeld om de grens volledig af te sluiten.

Gisteren sprak Mikl-Leitner nog over “technische bouwmaatregelen” tijdens haar bezoek aan Spielfeld. Ze voegde eraan toe dat het niet om een hek ging, maar vanmorgen zei de bewindsvrouw voor de Oostenrijkse televisie: “Natuurlijk gaat het ook om een hek.” Dagelijks komen bij Spielfeld duizenden vluchtelingen vanuit Slovenië Oostenrijk binnen.

Verdeeld

De vluchtelingencrisis verdeelt de Oostenrijkse coalitie. De conservatieve ÖVP, de partij van Mikl-Leitner, dringt al langer aan op strenge maatregelen om de vluchtelingenstroom in te dammen. De sociaaldemocratische SPÖ was tot dusver voorstander van een mildere koers.

Maar SPÖ-minister van Defensie Klug liet deze week weten dat hij een versperring met gaas of containers acceptabel vond. Eerder had Klug scherpe kritiek op de beslissing van de Hongaarse premier Orbán een hek te bouwen om alle vluchtelingen tegen te houden.

Passau

Aan de andere kant van het land houdt de toevloed van vluchtelingen aan de Duits-Oostenrijkse grens aan. Dinsdag zijn opnieuw duizenden vluchtelingen aangekomen bij Passau, waar zich maandag al 8.000 migranten meldden.

Over de hele dag verspreid kwamen 5.500 vluchtelingen aan in Passau en plaatsjes in de omgeving. Ze zijn ondergebracht in verschillende evenementenhallen. Woensdagochtend worden ze per trein naar andere opvangplaatsen in Duitsland gebracht.

Maandag werd Passau overvallen door de plotselinge instroom van migranten, die zich meldden zonder dat Oostenrijk had gewaarschuwd.

Gesponsorde artikelen