Tegenbetogers blokkeren neonazistische mars in Berlijn

Tegenbetogers blokkeren neonazistische mars in Berlijn

Meer dan 500 extreemrechtse betogers hadden gisteren een mars gepland in Berlijn naar de oude Spandaugevangenis, waar voormalig nazitopman Rudolf Hess zelfmoord pleegde in 1987. Maar daar staken tegenbetogers een stokje voor. Zij barricadeerden de weg waardoor de neonazistische groep omkeer moest maken.

De oude Spandaugevangenis in Berlijn is jaarlijks het eindstation van een extreemrechtse mars. Elk jaar komen neonazistische groepen op straat om Rudolf Hess, een voormalige nazitopman die zelfmoord pleegde in de gevangenis, te eren. Zo kwamen gisteren ook meer dan 500 extreemrechtse betogers samen. Maar ze moesten hun geplande mars inkorten omdat zo’n 1.000 tegenbetogers hen de weg versperden.

“De ratten komen uit hun riool”

De mars kreeg op voorhand al een hoop restricties opgelegd van de Duitse politie. Zo mocht noch Hess, noch het naziregime publiekelijk worden verheerlijkt, mochten de betogers geen wapens, trommels of fakkels bij hebben en mocht er maar één vlag per 25 deelnemers zijn. De betogers werden door politie gefouilleerd en gecheckt op wapens, verboden vlaggen of zichtbare tattoos van verboden symbolen. Dergelijke restricties zijn standaard in Duitsland, dat vroeger veel te maken kreeg met geweld tijdens betogingen.

Maar de betogers moesten dus rechtsomkeer maken wanneer meer dan 1.000 tegenbetogers de weg richting de Spandaugevangenis blokkeerden. Onder luid gejoel trokken de 500 neonazi’s dan maar naar het treinstation van Spandau. “De ratten komen uit hun riool”, reageerde een tegendemonstrante. “Trump heeft dit sociaal geaccepteerd gemaakt.”

Zelfmoord

Rudolf Hess was een voormalige nazitopman die levenslang kreeg tijdens de processen van Neurenberg voor zijn rol in de Tweede Wereldoorlog. Hij stierf in 1987 in de Spandaugevangenis. De autoriteiten stelden dat Hess zelfmoord had gepleegd, maar dat werd tegengesproken door nazisympathisanten. Zij claimen dat Hess vermoord is en houden daarom jaarlijks een mars naar de Spandaugevangenis om hem te eren.

Gesponsorde artikelen