Tegenvaller voor Elon Musk: Tesla opnieuw diep in de rode cijfers

Tegenvaller voor Elon Musk: Tesla opnieuw diep in de rode cijfers

In het laatste kwartaal van vorig jaar nam de winst van Tesla al af, waarop directeur Elon Musk aankondigde een deel van het personeel te ontslaan. Maar Tesla maakte toen voor het eerst sinds lange tijd tenminste winst. Maar de Amerikaanse fabrikant van elektrische auto’s is in de eerste drie maanden van dit jaar weer in de rode cijfers gedoken. Het verlies is met ruim 700 miljoen dollar veel groter dan analisten hadden verwacht. De tegenvallende resultaten komen twee dagen na Musks grootse belofte dat het bedrijf voor het einde van volgend jaar een vloot zelfrijdende robottaxi’s heeft.

Tesla wijt de tegenvallende cijfers aan leveringsproblemen. Zo duurde het door logistieke problemen langer dan gepland om de nieuwe Model 3-auto buiten de Verenigde Staten aan de man te brengen. Het bedrijf verwacht dit kwartaal een kleiner verlies en denkt in de periode juli tot en met september weer winst te kunnen maken. Tesla houdt vast aan de eerdere verwachting dat er dit jaar tussen de 360.000 en 400.000 auto’s worden afgeleverd.

Level 5

De tegenvallende resultaten komen twee dagen na Musks grootse belofte dat het bedrijf voor het einde van volgend jaar een vloot zelfrijdende ‘robottaxi’s’ heeft. Die aankondiging kwam net op het moment dat de industrie gas terugneemt – zelfrijdende auto’s lijken de komende jaren nog geen grote impact te zullen hebben op het dagelijkse verkeer.

Maar Musk verkondigde begin deze week dat hij denkt dat het zelfrijdende autosysteem van Tesla halverwege volgend jaar zo verbeterd zal zijn dat bestuurders niet meer op de weg moeten letten. Om zijn voorspellingen nog wat extra kracht bij te zetten, zei hij dat er volgend jaar meer dan een miljoen Tesla’s op de weg zullen rijden die beschikken over software waarmee de auto zelfstandig kan rijden.

En alsof dat alles nog niet genoeg was, beloofde Musk ook dat deze auto’s kunnen werken op zogeheten Level 5 autonomie zonder enige beperking. Dat wil zeggen: een auto die overal ter wereld, in elke omstandigheid, op elk moment zelfstandig kan rijden. Zo’n auto rijdt op dit moment nog niet rond.

Besparen

Musk wordt gezien als een visionair, maar ook als iemand die continu te veel hooi op z’n vork neemt en te grote doelen stelt. Liefhebbers van Musks stijl en auto’s merken vaak op dat hij wel dingen voor elkaar krijgt. Critici wijzen erop dat dit gepaard gaat met vaak grote problemen en deadlines die worden uitgesteld, waardoor zijn beloftes lang niet altijd uitkomen.

Om kosten te besparen ontsloeg Tesla enkele maanden geleden al 7% van het personeel. De elektrische auto’s die het bedrijf produceert moesten goedkoper worden om te kunnen concurreren met andere autofabrikanten verklaarde Musk toen.

Musk wordt gezien als een visionair, maar ook als iemand die continu te veel hooi op z’n vork neemt en te grote doelen stelt. Critici wijzen erop dat dit gepaard gaat met vaak grote problemen en deadlines die worden uitgesteld, waardoor zijn beloftes lang niet altijd uitkomen.

Gesponsorde artikelen