Tekenbeten bij honden of katten: hoe verwijder je een teek correct en wat moet je doen na een tekenbeet bij je huisdier?

Tekenbeten bij honden of katten: hoe verwijder je een teek correct en wat moet je doen na een tekenbeet bij je huisdier?

Als het warm is, beginnen de teken in struiken, bomen en gras te kruipen. Maar wie speelt of slaapt graag in het groen? Juist ja, jouw kat of hond. Een tekenbeet kan heel frustrerend zijn voor jouw huisdier. Wat kan je doen als je trouwe viervoeter een beet heeft? 

Teken kunnen overal zitten, maar toch zijn sommige plaatsen populairder voor de insecten. Ze kruipen graag tussen de poten, tussen de tenen, onder de staart, achter de oren, aan de hals en kop.

Voorkomen

Om ervoor te zorgen dat teken niet in de buurt komen van je huisdier, kan je een tekenpreventie voorzien. Er bestaan verschillende producten om de beesten weg te houden: druppels voor op de huid of een tekenband rond de nek. Let wel op, niet alle middelen zijn goed voor zowel kat als hond. Sommige producten zijn ideaal voor je kat, maar niet voor je hond en andersom. Daarnaast is het gewicht van je huisdier ook niet onbelangrijk.

Je kan voor de zekerheid best altijd langs de dierenarts om eens te horen achter de voor -en nadelen van de verschillende producten. Hier zijn alvast enkele voorbeelden.

Voor honden: Scalibor, Prac-tic, Advantix, …

Voor katten: Frontline, Bravecto, …

Teek verwijderen

Eerst en vooral moet je aan je eigen veiligheid denken en latexhandschoenen aantrekken als je jouw huisdier wil behandelen.

Pincet

Een teek verwijderen met je handen of een pincet die bij thuis ligt is niet aangeraden. Als je het op deze manier doet, blijft de kop meestal in de huid waardoor je huisdier een infectie kan krijgen. Daarom is het beter om een tekenpincet te gebruiken bij het verwijderen van een teek. Er bestaan verschillende varianten van zo’n pincet zoals:

  • een tekenlepel
  • een tekenkoevoet
  • een tekenkaart
  • tekenpen

Deze drie andere varianten hebben hetzelfde principe: een teek vastzetten en draaien naar een andere richting totdat de teek zelf loslaat. Na gebruik kan je de pincet in kokend water desinfecteren.

Dichtbij de huid

Om te voorkomen dat de kop van de teek blijft zitten, zou je de pincet of lepel zo dicht mogelijk tegen de huid moeten houden. Eens je de teek goed vast hebt, zou je een draaibeweging naar links of rechts moeten maken om de teek los te krijgen.

Zeker controleren of de kop er ook af is. Als de kop er nog inzit, kan deze eruit zweren. Het gebeurt ook vaak dat zo’n bult ontstaat op de plaats waar een teek heeft gezeten. Het is niet omdat je huisdier zo’n bult heeft, dat het ontstoken is.

Tekenbevriezer

Je kan tegenwoordig ook een andere methode toepassen om de teek te verwijderen: een tekenbevriezer gebruiken. Het apparaatje spuit een koude vloeistof in de teek en bevriest het van binnenuit. De teek kan zijn maaginhoud niet lozen dus een kans op irritatie blijft klein.

Niet pletten

Je mag nooit een teek pletten. Als je dit doet, vergroot je het risico op ziektes.

Als je een teek wil verwijderen, zou je nooit de teek mogen beschadigen. Als je bijvoorbeeld alcohol of olie gebruikt om het beestje te verdoven, bestaat de kans dat de teek zijn maaginhoud terug uitspuugt. Hierdoor kan je huisdier een irritatie op de huid krijgen.

Nadien wel

Nadat de teek is verwijderd, kan je het bijtwondje met alcohol 70 procent of met jodium desinfecteren. Als het wondje na enkele dagen nog niet geneest, neem je best contact op met de dierenarts.

iStock

Gesponsorde artikelen