Telegram krijgt forse boete na trage reactie op onderzoek naar kindermisbruik

De Australische eSafety Commissioner heeft een boete van meer dan 600.000 dollar opgelegd aan Telegram. Het platform reageerde te laat op vragen over de manier waarop het omgaat met schadelijke inhoud, waaronder beelden van seksueel misbruik van kinderen. Dit roept opnieuw vragen op over de verantwoordelijkheid van sociale media in de strijd tegen online misbruik.

In maart 2023 vroeg de Australische waakhond, onder leiding van Julie Inman Grant, verschillende sociale media-platforms om informatie over hun strategieën voor het identificeren en bestrijden van schadelijke content. Telegram kreeg een deadline van 6 mei 2024, maar reageerde pas op 13 oktober van dat jaar. De boete is een direct gevolg van deze trage medewerking.

Gevolgen van de vertraging

Volgens Inman Grant heeft de laattijdige reactie van Telegram het werk van de eSafety Commissioner bemoeilijkt. De organisatie probeert een beter beeld te krijgen van hoe sociale media omgaan met schadelijke content, om zo betere richtlijnen en regelgeving op te stellen. “Zonder tijdige en transparante medewerking kunnen we onze taak niet effectief uitvoeren”, zegt Inman Grant.

Telegram heeft nu 28 dagen om de boete te betalen, een verlenging aan te vragen of in beroep te gaan. Als het platform blijft weigeren mee te werken, kan de zaak worden voorgelegd aan de federale rechtbank.

Eerdere controverse rond Telegram

Dit is niet de eerste keer dat Telegram in opspraak komt wegens de omgang met schadelijke content. In augustus 2023 werd oprichter en CEO Pavel Durov gearresteerd op een Parijse luchthaven. Hij werd beschuldigd van nalatigheid bij het aanpakken van extremistische en terroristische inhoud, evenals materiaal over seksueel misbruik van kinderen op zijn platform. Durov werd later op borgtocht vrijgelaten en kondigde een verscherpt beleid aan tegen illegale content.

Meer
Lees meer...