Telenet neemt Base over voor 1,325 miljard euro en versterkt zich zo op de mobiele markt

Telenet neemt Base over voor 1,325 miljard euro en versterkt zich zo op de mobiele markt

1,325 miljard, zoveel betaalt Telenet aan het Nederlandse KPN om Base, de derde mobiele operator, over te nemen. Daarmee neemt het voormalige kabelbedrijf een heel flinke stap in de mobiele telefonie.

Afgelopen weekend zaten ze duidelijk niet stil in Mechelen, op het hoofdkwartier van Telenet. Heel het weekend is er door onderhandeld met KPN, de grote Nederlandse telecom-operator, om haar Belgische dochter Base over te nemen. En die deal kwam er.

Met een tweet om kwart na zeven maakte Telenet het nieuws dan wereldkundig: “We versterken onze mobiele strategie door overname Base”.

Uiteindelijk kwamen KPN en Telenet, dat op haar beurt een dochter is van het Amerikaanse Liberty Global, een prijs overeen van 1,325 miljard euro, zo weet de krant De Tijd. Daarmee wordt de hele telecommarkt in België nog meer een spel tussen twee giganten: Proximus en Telenet. Want Telenet zou ook nog azen op de Waalse kabelspeler VOO, en zo helemaal voet aan de grond krijgen in Franstalig België.

Base heeft 3,3 miljoen klanten, die neemt Telenet nu mee over. De afspraak is wel dat alle rechtszaken die Base nog lopen heeft Proximus bij KPN blijven, die houdt daarin een meerderheidsbelang. KPN is bezig al haar buitenlandse activiteiten te verkopen, zo werd in Duitsland E-Plus al verkocht aan Telefónica Deutschland.

Mobistar gaat de prijs betalen

Kind van de rekening in België dreigt Mobistar te worden. Want Telenet maakte tot nu toe al gebruik van het netwerk van Mobistar voor mobiele service voor haar klanten. Nu heeft Telenet dat netwerk niet meer nodig, want het heeft zelf zo’n netwerk gekocht met Base. En daarbij gaat het niet over kleine bedragen: er zitten bijna 900.000 Telenet-klanten bij Mobistar.

“Dankzij het succes van de smartphone en onze toegankelijke tariefplannen, is het mobiele dataverkeer sterk toegenomen. We gebruiken allemaal onze mobiele toestellen voor heel wat nieuwe applicaties en mogelijkheden, en verwachten dus overal de beste verbinding. Die willen wij onze klanten kunnen bieden”, leest het statement van Telenet.

“Met een eigen mobiel netwerk staan we sterker om dat te kunnen verwezenlijken. En die kans hebben we nu gekregen. We zijn dan ook verheugd jullie te informeren dat ons bod op Base aanvaard is. We hopen met deze stap te kunnen blijven innoveren en op een flexibele manier nieuwe oplossingen in de markt te zetten.

Volgens Telenet “verandert er de komende maanden nog niets”. De overname moet hoe dan ook eerst nog goedgekeurd worden door de bevoegde instanties. Dat kan, omdat het over zo’n grote speler gaat, mogelijks toch tot opmerkingen leiden.

Eerder dit jaar nam Telenet ook al 50 procent in De Vijver, de holding boven de SBS-zenders in ons land. Zo verzekerde het bedrijf zich van een stevige ‘content’-poot.

Gesponsorde artikelen