Left Right
scrollTop top

Televisiemaker Ryan Murphy, bedenker van onder andere Glee en American Horror Story, heeft een deal met Netflix gesloten


Televisiemaker Ryan Murphy, bedenker van onder andere Glee en American Horror Story, heeft een deal met Netflix gesloten

Het is kenmerkend voor het hedendaagse versnipperde televisielandschap: de concurrentie is groot en creatieve televisiemakers kunnen daardoor stevige poen scheppen. Netflix heeft een gigadeal gesloten met Ryan Murphy. De volgende vijf jaar gaat hij exclusief series bedenken voor de streamingdienst. Het prijskaartje dat daaraan vast hangt geeft al heel wat weg van de verwachtingen die Netflix daarbij heeft. Ze legden naar verluidt zomaar eventjes 240 miljoen dollar op tafel.

Ryan Murphy is dan ook niet zomaar de eerste de beste. Vijftien jaar geleden scoorde hij een eerste hit met Nip/Tuck, het werd een grensverleggende reeks over plastische chirurgie en de twee plastisch chirurgen die zelf ook te kampen hadden met een knoert van een midlifecrisis. Zes seizoenen en 100 afleveringen maakten van Murphy een grote vis in televisieland.

Met 121 afleveringen hield Glee, dat liep van 2009 tot 2015, het nog wat langer vol. De bijval van de critici voor deze reeks waarin een leerkracht Spaans een groepje zangers en dansers wil omtoveren tot ware performers werd ondanks de kritiek ontzettend populair.

De laatste jaren scoorde Murphy vooral door het binnenbrengen van horror en gore in het televisielandschap. American Horror Story houdt het al zeven seizoenen vol, een achtste start in september en een negende in in 2019, Scream Queens parodieerde het genre.

Weg door Disney?

Het lijkt erop dat de series van Murphy met de jaren interessanter worden. Hij is de bedenker van American Crime Story, een serie die elk seizoen een andere spraakmakende rechtszaak behandelt. Het seizoen over O.J. Simpson kon al op ontzettend veel bijval rekenen, het seizoen over Gianni Versace loopt momenteel en er komt zeker ook nog een seizoen aan over de nasleep van orkaan Katrina.

Met Feud bracht Ryan Murphy vorig jaar iets dat we nooit eerder van hem hadden gezien. Hij vertelde het verhaal van twee rivaliserende acteericonen, Joan Crawford en Bette Davis. Het toont aan hoezeer Murphy steeds op zoek is naar nieuwe verhalen waar hij zijn eigen ding mee kan doen. Van kanaal FX kreeg hij altijd de vrijheid die hij wilde, maar nu de zender misschien in handen van Disney komt te vallen (de overname moet nog goedgekeurd worden) is het wel opvallend dat Murphy net nu naar Netflix trekt, een bedrijf dat er om bekend staat om bijna onbegrensde vrijheid aan zijn makers te bieden.

De laatste reeks waar Murphy nog zal aan meewerken voor FX is eentje waar nu al veel verwachtingen aan hangen. Pose wordt de serie met de grootste transgender cast tot nu toe.

De verpleegster uit One Flew Over The Cuckoo’s Nest

Murphy was de laatste paar maanden al aan de slag voor Netflix. Hij heeft twee series in voorbereiding.Over The Politician wordt nog heel erg geheimzinnig gaan, het zou om een politieke satire gaan en het gerucht doet de ronde dat Gwyneth Paltrow en Barbara Streisand deel uitmaken van de cast.

De andere reeks waar Murphy momenteel voor aan het werk is bij Netflix klinkt minstens even interessant. Ratched is gebaseerd op de gelijknamige hoofdzuster uit One Flew Over The Cuckoo’s Nest en gaat na hoe een jonge zuster zo ontgoocheld raakt in de geestelijke gezondheidszorg en daardoor bitter wordt tegenover haar patiënten. Sarah Paulson zal hierin de hoofdrol vertolken en Netflix heeft meteen twee seizoenen besteld.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.766
 • Aantal
  doden
  1.153.553
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810