Tennisspeelster valt bijna flauw op de Australian Open bij 42°C: “Hier gaat nog een drama van komen”

Tennisspeelster valt bijna flauw op de Australian Open bij 42°C: “Hier gaat nog een drama van komen”

Het Australian Open-tenniskampioenschap is momenteel bezig in het Australische Melbourne, maar de condities zijn allesbehalve ideaal. Het is er namelijk onmenselijk heet, met temperaturen tot 42°C. De Franse tennisspeelster Alizé Cornet viel bijna flauw tijdens haar match tegen de Belgische Elise Mertens. “Dit is gevaarlijk”, zei ze na afloop.

Het is momenteel 42°C in Melbourne in Australië. Om het even te schetsen. De hoogste temperatuur ooit gemeten in ons land is 38,8°C. In die hitte moeten tennisspelers tegenwoordig proberen om de titel van de Australian Open in de wacht te slepen. Vandaag viel de Franse tennisspeelster Alizé Cornet bijna flauw en haalde ze nadien zwaar uit naar de organisatie: “Wij zijn geen robots.”

“Spelen in deze hitte is gevaarlijk”

Alizé Cornet speelde vanmorgen tegen de Belgische Elise Mertens, in de verschroeiende hitte van 42°C. Tijdens de match werd het de Française bijna te veel. Ze begon te duizelen en de wedstrijd moest even stilgelegd worden zodat ze weer op haar positieven kon komen. “Ik voelde me echt slecht, mijn hoofd draaide, mijn lichaam deed pijn. Het voelde alsof ik serieus in de problemen zou komen als ik langer doorspeelde.”

Na de match had ze harde woorden voor de organisatie. “De officiële limiet waarop niet gespeeld moet worden, is heel hoog. Die limiet zou eigenlijk verlaagd moeten worden, want spelen in deze omstandigheden is voor niemand aangenaam. Ik zou nooit opgeven door de hitte, zoveel is zeker. Maar je vraagt zoveel van je lichaam, dat je bijna je eigen grens bereikt. Ik voelde dat ik bijna ging flauwvallen.”

“Het was onredelijk”, vervolgt de Française. “Het voelde alsof we speelden in een oven. Ik dacht bij mezelf ‘wij zijn gek om in deze hitte op het veld te staan’. Het is een risico. Het lijkt alsof we wachten tot er een drama gebeurt voor er ingegrepen wordt.”

Nadal: “De omstandigheden zijn niet veilig”

Ook andere tennisspelers reageren verontwaardigd op de keuze van de organisatie om het toernooi zonder extra maatregelen te laten doorgaan. Rafael Nadal, de nummer één van de wereld, sprak zich ook hard uit over de zware omstandigheden waarin het toernooi plaatsvindt.

“De omstandigheden zijn vaak niet veilig genoeg”, zei de Spanjaard na zijn match vrijdag. “Het waren enorm zware omstandigheden gisteren en vandaag. Soms wordt het te veel en wordt het gevaarlijk voor onze gezondheid. Dat is de realiteit. Het is niet leuk om spelers zo te zien afzien op het veld.”

Ook Novak Djokovic was niet te spreken over de omstandigheden waarin gespeeld wordt op de Australian Open. “Het was duidelijk dat we vandaag enorm hebben afgezien”, zei hij na zijn overwinning op de Fransman Monfils. “Dit waren echt zware omstandigheden, brutaal zelfs.” Monfils, die het onderspit delfde, moest tijdens de match even naar de kleedkamers met een dokter omdat hij van de hitte begon te duizelen.

Goffin

Maar ook onze eigen tennistrots David Goffin haalde de hitte aan na zijn nederlaag op donderdag. “In zulke omstandigheden speel ik nooit mijn beste tennis. Bij 39 graden is het erg moeilijk om de bal goed te controleren. Zelfs makkelijke slagen voelen loodzwaar aan. Je ziet minder helder, je beweegt minder goed en je voelt je wat zwaar. Zo veel fouten maak ik normaal gezien niet.”

Temperatuur van het veld: 69°C

Het is niet alleen de hitte van de lucht die onmenselijk is, maar ook de ondergrond waarop gespeeld wordt, is heet. Zo ondervond speelster Petra Martic. Ze speelde op vrijdag op de hete tennisbaan en had bleinen op haar voetzolen van de verschroeiend hete baan. Daardoor moest ze na de tweede set pijnstillers nemen om het draaglijk te maken om verder te spelen.

Gesponsorde artikelen