Termont (sp.a) gooit met brandbrief nog eens alles in de strijd in Gent

Termont (sp.a) gooit met brandbrief nog eens alles in de strijd in Gent

Daniël Termont (sp.a) sluit z’n volle twee periodes als burgemeester af. Maar dat doet hij op een opmerkelijke manier: hij haalt in een felle brief uit naar ‘rechts’. De brief is niet mis te verstaan: het is een regelrechte aanval op N-VA, maar ook op Open Vld, van coalitiepartner Mathias De Clercq.

“Gentenaars, nu is ’t aan Rudy”, zo leest een folder van de sp.a, met een foto van Daniël Termont, de afscheidnemende burgemeester, broederlijk naast de huidige lijsttrekker en kandidaat-burgemeester Rudy Coddens. Een grappig, misschien zelfs wat pijnlijk toeval: op quasi hetzelfde moment bust Open Vld in Gent een folder met Mathias De Clercq erop: “Nu is de keuze aan u”, leest de slogan daar.

De folders vatten een belangrijk element in de campagne in Gent goed samen: niet het grote blok van sp.a-Groen, maar Open Vld heeft de meest expliciete kandidaat-burgemeester. Daniël Termont bestuurde 12 jaar lang de stad en haalde in 2012 een monsterscore qua voorkeurstemmen, met 44.561 stemmen. Maar zijn opvolging liep allerminst vlot.

Wie volgt Termont straks op?

Ten eerste was er de fundamentele vraag: is het kopmanschap voor sp.a of Groen? In onderhandelingen destijds was daar weinig twijfel over: historisch zijn de socialisten veel sterker dan de groenen in Gent. Ook in zetels in de gemeenteraad in 2012 was de verhouding duidelijk. Maar ondertussen zijn die verhoudingen wel anders: nationaal peilt Groen hoger, en ook in Gent verwacht men een grote groene golf. Verschillende analisten voorspellen meer zetels voor Groen op de kartellijst dan voor rood.

Daarnaast waren er binnen sp.a die kandidaten: Freya Van den Bossche, het Gentse kopstuk met het meeste appeal en een nationale reputatie, Karin Temmerman van het volkse Ledeberg en iemand met ook nationaal gewicht als voormalig fractieleider in de Kamer en tenslotte de schepen Tom Balthazar, iemand met een uitstekende reputatie als bestuurder.

Het werd uiteindelijk die laatste. Maar in het hele schandaal rond Publifin dook ook de naam van Balthazar op, waarna sp.a-voorzitter John Crombez persoonlijk het gaspedaal induwde en z’n Gentse kopman een stap opzij moest zetten. Zo werd Rudy Coddens, allerminst op voorhand de gedroomde nieuwe burgemeester, plots de lijsttrekker.

Coddens, die moest werken aan z’n naamsbekendheid, kreeg in de campagne een heel expliciete Mathias De Clercq tegenover zich. Op basis van de uitslag van 2012 is de liberale poging om voor de sjerp te gaan wat ridicuul: Open Vld haalde in 2012 slechts 9 zetels, het kartel sp.a-groen haalde er 26. Maar in peilingen blijkt de gok op te leveren: Open Vld springt fors vooruit met De Clercq, terwijl sp.a-groen wat daalt.

Wie haalt het meeste zetels? En telt dat om de sjerp te claimen?

Of dat fundamenteel de krachtverhoudingen zal wijzigen is nog maar de vraag. Bij Open Vld wil men rekenen in zetels: haalt Groen alleen er evenveel als de liberalen? Of hoeveel zetels heeft sp.a er in vergelijking met Open Vld? Maar dat is uiteraard niet de redenering van de socialisten of groenen: zijn zij de grootste samen, dan claimen ze de sjerp. En dan is die voor Coddens, zo herhaalden ze bij sp.a. “Als Mathias burgemeester wil worden, dan is dat dus met een rechtse coalitie, met de N-VA. De Gentenaars moeten dus weten wat ze willen”, zo herhaalden zowel Groen als sp.a in de campagne.

Termont doet er nu in de campagne nog een schepje bovenop. Hij haalt uit naar de rechterkant in z’n stad: “U zult kunnen kiezen tussen een stad voor élke Gentenaar of een stad waar mensen tegen elkaar worden opgezet”. “De keuze is tussen een sociaal-duurzame en progressieve stad of een gesloten, conservatieve samenleving waarin rechts het voor het zeggen heeft”.

“Keuze tussen stad met middenveld of stad waar het ieder voor zich is”

Hij geeft daarbij fel af op Open Vld en N-VA: “Het is een keuze tussen een blijvende strijd tegen de armoede zoals nu gebeurt tot tevredenheid van de betrokken actoren, of een stad waarin beleidsmakers zeggen: ‘Het is uw eigen schuld, trek uw plan'”. Zeker het vermelden van het thema ‘armoede’ is interessant. CD&V met kopstuk Mieke Van Hecke maakte daar haar thema van in de campagne. Een switch, waarbij het kartel Open Vld inruilt voor CD&V ligt het meest voor de hand. Maar dat moet mathematisch mogelijk zijn: in peilingen scoorde Van Hecke tot nu toe erg zwak.

Termont heeft het verder nog over de keuze “tussen een stad waar het middenveld en de bewoners worden betrokken en ondersteund, of een stad waar het ieder voor zich is”. De brief werd meteen afgedaan als “erg polemisch”, wat niet meteen past in het kraam van de rest van de sp.a-campagne. Want het is net Coddens die De Clercq verwijt van de polemiek met iedereen op te zoeken. Maar de meer dan 44.000 voorkeurstemmen van Termont zijn belangrijk genoeg om de afscheidnemend burgemeester nog eens in de loopgraven te sturen.

Gesponsorde artikelen