Left Right
scrollTop top

Terreurniveau 3 wordt officieel terreurniveau 2: wat verandert dat?


Terreurniveau 3 wordt officieel terreurniveau 2: wat verandert dat?

Na twee jaar zakt het terreurniveau van twee naar drie. Sinds de aanslagen op de redactie van Charlie Hebdo staan er bij ons militairen in de straat en aan het station. Controles en verhoogde waakzaamheid: het is al twee jaar een gewone dag. Maar nu heeft OCAD beslist dat we naar terreurniveau twee kunnen. Wie herinnert er zich nog hoe dat eruitziet? En kunnen we ooit terug naar niveau 1? 

Het terreurniveau: iets waar veel Belgen voor de aanslagen op de redactie van Charlie Hebdo nog nooit van hadden gehoord, tot het naar niveau drie van de vier werd bijgesteld. In november 2015, na de aanslagen in Parijs, bleef het daar ook steken, twee jaar lang, met een aantal momenten waarop zelfs niveau vier werd bereikt.

Ambassades op terreurniveau 3

Het gevolg: veel militairen in de straten. Niveau drie betekent namelijk dat de dreiging mogelijk en waarschijnlijk is. Dat niveau geldt sowieso aan enkele ambassades, en aan het Joods museum, maar op 17 november 2015 gold het plots overal. Nu de regering heeft beslist dat het niveau verlaagd mag worden, blijft terreurniveau 3 wel degelijk nog van kracht op enkele sleutellocaties, zoals voorheen.

Niveau vier hebben we ook gekend in tijden van terreur: na de aanslagen in Parijs stond het Brussels gewest letterlijk stil: twee dagen lang gold terreurniveau drie. Ook na de aanslagen in Brussel werd het niveau uiteraard verhoogd. Crèches sloten, want de dreiging was “ernstig en zeer nabij”, om niet te zeggen dat het ergste al gebeurd was.

Niveau 1?

Maar nu gaan we dus terug naar niveau twee. Concreet wil dat zeggen dat veel militairen terug kunnen naar hun dagelijkse werk. Op enkele plaatsen blijft die militaire aanwezigheid wel nodig, zoals aan het Joods museum. Maar niveau 2 blijft wel “gemiddelde dreiging”. Kunnen we niet terug naar niveau 1?

Die kans is echter heel klein: België staat sinds de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten op terreurniveau 2. Dat blijft wellicht nog geruime tijd zo.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.477.005
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810