Left Right
scrollTop top

Terreurverdachte uit Barcelona geeft toe: Sagrada Familia was potentieel doelwit


Terreurverdachte uit Barcelona geeft toe: Sagrada Familia was potentieel doelwit

Eén van de vier opgepakte mannen die vorige week een aanslag pleegden in Barcelona, heeft aan de politie toegegeven dat ze eigenlijk een veel groter doelwit voor ogen hadden: de Sagrada Familia. De terreurverdachte moest bij de onderzoeksrechter voorkomen en vertelde daarbij dat de terreurcel enkele monumenten op het oog had. 

Alsof de dubbele aanslag in Barcelona en badplaats Cambrill nog niet erg genoeg was, heeft terreurverdachte

Mohamed Houli Chemlal, één van de mannen die gewond raakte bij de ontploffing in een huis in Alcanar, toegegeven dat de cel eigenlijk een groter doel voor ogen had. Onder andere de Sagrada Familia zou worden aangevallen, ware het niet dat hun voorraad gasflessen mee verdwenen in de ontploffing bij het ontmantelen van de terreurcel.

Volgens juridische bronnen, die praten met de Spaanse krant El Pais, bevestigt Chemlal daarmee wat hij al aangaf bij zijn arrestatie: de Sagrada Familia was het einddoel van deze aanslagen. Cambrill en Barcelona waren eerder een “alternatief uit wanhoop”, zou de man verklaard hebben aan de onderzoeksrechter. Ook zijn drie overlevende kompanen: Driss Oukabir (28), Mohamed Aalla (27) en Salh El Karib (34 jaar) verschenen toen voor het eerst. Vijf anderen kwamen om het leven toen een agent hen staande hield.

Bij de aanslagen kwamen veertien mensen om het leven en honderden raakten gewond. In zekere zin doet de aanslag denken aan die in Zaventem in Molenbeek. Ook daar werd achteraf duidelijk dat de Molenbeekse terreurcel het eigenlijk op Parijs gemunt had.

Intussen besloot de onderzoeksrechter om één verdachte vrij te laten, twee op borg vast te houden en één man zijn voorarrest met 72 uur te verlengen. Het openbaar ministerie had gepleit om de vier vast te houden, maar de onderzoeksrechter is hen daar niet in gevolgd.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.477.005
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810