Left Right
scrollTop top

Terrorisme op westerse doelwitten dreigt opnieuw vanuit Afghanistan, waar IS aan het groeien is


Terrorisme op westerse doelwitten dreigt opnieuw vanuit Afghanistan, waar IS aan het groeien is

In Afghanistan worden opnieuw een aantal concentraties van terreurgroepen gemeld. Gevreesd wordt dat van daaruit mogelijk opnieuw aanvallen op westerse doelwitten zouden kunnen worden opgezet, ook al blijkt bij de Taliban een grotere openheid voor vredesonderhandelingen. Daarvoor hebben een aantal waarnemers in de Verenigde Staten en Pakistan gewaarschuwd.

Terreurorganisatie Daesh heeft in een recent bericht zijn strijders opgeroepen hun krimpende territorium in Irak en Syrië te verlaten. Ze zouden zich terug in Afghanistan moeten hergroeperen. Maar dat doet de bezorgdheid in de VS en in de buurlanden van Afghanistan opnieuw toenemen aangezien dat de kans op nieuwe aanvallen verhoogt.

Rekrutering

Al-Qaeda blijft volgens de Amerikaanse legerleiding een mogelijke bedreiging. Het is ook in die regio dat de terroristen zestien jaar geleden na de aanslagen op New York en Washington een onderkomen zochten. Er wordt, onder andere ook in Pakistan, opgemerkt dat Daesh opnieuw aan het groeien is door internationale rekruten die zich bij de terreurorganisatie aansluiten.

Er was nochtans de hoop een einde te maken aan de vijandelijkheden omdat enkele opstandelingen volgens Jim Mattis, Amerikaans minister van Defensie, open zouden staan voor dialoog. Dat zijn niet de enige positieve signalen van de afgelopen maanden. President Ashraf Ghani zou enkele weken geleden ook al een vredesvoorstel gelanceerd hebben aan de opstandelingen waarbij hij aangeboden had om de Taliban als politieke partij te aanvaarden. Daarbij zouden dan ook islamitische gevangenen vrijgelaten worden.

Dialoog

Officieel werd dat aanbod afgewezen omdat men pas bereid is tot gesprekken als alle buitenlandse troepen Afghanistan hebben verlaten. Ondanks dat hebben een aantal Amerikaanse diplomaten een goed oog in de houding van de opstandelingen.

Dat komt door een open brief waarin het Amerikaanse volk tot dialoog werd opgeroepen, gepubliceerd door de islamisten vorige maand. Dat de volledige Taliban van koers zou veranderen, dat is te hoog gegrepen, maar wel wordt verwacht dat de Afghaanse regering meer bereid zal zijn tot gesprekken.

Op dat vlak is men misschien wel optimistisch maar tegelijkertijd wordt er gevreesd dat terroristische groepen zich terug meer zullen vestigen in delen van Afghanistan. Er zijn namelijk aanwijzingen dat Daesh zich opnieuw massaal aan het vestigen is in het noorden en oosten van het land. Dat werd eerder al voorspeld door het Institute for the Study of War.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308