Terwijl het in de VS ijskoud is, kreunt Australië onder de hitte met temperaturen tot 47,3 graden

Terwijl het in de VS ijskoud is, kreunt Australië onder de hitte met temperaturen tot 47,3 graden

Het zuiden van Australië kreunt onder de hitte. Het is er al enkele dagen enorm warm en vandaag werd in Sydney met 47,3 graden Celcius de warmste temperatuur in 79 jaar gemeten. Veiligheidsdiensten vrezen dan ook voor zware bosbranden.

De Verenigde Staten heeft al meer dan een week af te rekenen met enorme koude. Zo sneeuwt het voor het eerst sinds lang in Florida en zijn de zijkanten van de Niagarawatervallen bevroren. En ook in Europa zit de schrik voor een koudegolf er bij velen in.

In Australië daarentegen is het de hitte die voor problemen zorgt. Vooral de staten New South Wales, Victoria, South Australia en het eiland Tasmanië kreunen onder de hoge temperaturen.

Hoogste temperatuur sinds 1939

De stad Sydney is het zwaarst getroffen. Het Australische Bureau of Meteorology (BOM) liet vandaag op Twitter weten dat het in Penrith in de buurt van Sydney een temperatuur van 47,3 graden Celcius heeft gemeten. Dat is het hoogste ooit in de 158 jaar dat er op die plaats metingen gebeuren. Later voegde de BOM er wel aan toe dat in 1939 een oud weerstation in de buurt een nog iets hogere temperatuur zou hebben gemeten.

Australië krijgt de laatste tijd wel vaker af te rekenen met extreem weer. De voorbije jaren zijn in heel het land meerdere weerrecords gebroken.

Bosbranden

Door de hittegolf wordt er in heel het zuiden van Australië gevreesd voor bosbranden. Brandweermannen staan overal paraat en hebben op verschillende plaatsen al in actie moeten schieten.

In Carrum Downs in Victoria vernielde een bosbrand zaterdag meerdere huizen. Een 15-jarige is aangehouden omdat ze de brand zou hebben aangestoken. Elders in de staat zouden nog veel branden niet onder controle zijn.

Beterschap op komst

Er is gelukkig ook goed nieuws voor de inwoners van Sydney en de rest van de regio. Vanavond zou het al iets kouder worden en vanaf woensdag lijkt de hittegolf voorbij. Tussendoor wordt er wel gevreesd voor hittestormen met enorme rukwinden.

De frissere temperaturen zijn goed nieuws voor de Australian Open, het tennistornooi waarvan komende woensdag de kwalificatiewedstrijden starten, al is de temperatuur in Melbourne iets draaglijker dan in Sydney. Het tennistornooi dat daar nu bezig is, heeft wel veel last van de hittegolf. De Franse speelster Kristina Mladenovic gaf er op door de warmte. “Het voelde op het tenniscourt alsof het 50 graden is”, zei ze achteraf.

Gesponsorde artikelen