Terwijl oostkust zich schrap zet voor Florence, lijkt Trump nu echt compleet door te draaien

Terwijl oostkust zich schrap zet voor Florence, lijkt Trump nu echt compleet door te draaien

Hoewel orkaan Florence niet eens aan land is gekomen, hebben kustgebieden in de Verenigde Staten al te maken met overstromingen vanwege de hoge golven en vele regenval. In North Carolina zitten al zeker 150.000 huishoudens zonder stroom. Florence was eerder deze week nog een categorie-4-orkaan. Hoewel de kracht is afgenomen, is de verwachting dat de orkaan net zo veel schade kan aanrichten als Harvey vorig jaar in Texas. En terwijl de Amerikaanse oostkust zich schrap zet voor Florence, lijkt president compleet door te draaien.

Ongeveer 11 miljoen mensen bevinden zich nog in gevaarlijk gebied. “Als je nog niet weg bent, doe dat dan nu, het is je laatste kans”, waarschuwde Roy Cooper, de gouverneur van North Carolina. Een plaatselijke burgemeester roept mensen echter op om te blijven waar ze nu zijn.

De orkaan zelf is nog niet aan land gekomen. Volgens meteorologen kan dat nog uren duren, omdat de snelheid waarmee de storm zich voortbeweegt afneemt. Florence is inmiddels afgezwakt tot categorie 1. Het nationale orkaancentrum van de Verenigde Staten (NHC) laat echter weten dat het daardoor niet minder gevaarlijk wordt.

Golf van 9 meter

De overstromingen en regenval worden niet minder doordat de windkracht afneemt, zegt het NHC. Florence zuigt enorme hoeveelheden warm zeewater op. De orkaan zal de staten North en South Carolina en Virginia de komende dagen teisteren met regenbuien die neerslaghoogtes kunnen bereiken tot wel een meter. Dat is evenveel regen als normaal in acht maanden valt daar.

Een boei voor North Carolina heeft volgens persbureau AP golven van negen meter hoog gemeten in het gebied waar Florence hangt. De omstandigheden zullen volgens meteorologen alleen maar verder verslechteren. De verwachting is dat zeewater tot 3 kilometer landinwaarts kan trekken door de stormvloed.

Trump draait door

En terwijl de Amerikaanse oostkust zich schrap zet voor orkaan Florence, grijpt de president het naderende natuurgeweld aan om zichzelf op de borst te kloppen – en hij vertelt daarbij een pak leugens.

Trump herinnerde de Amerikanen eraan “hoe fantastisch hij het had gedaan als hulpverlener-in-chief” bij de hulpoperaties na de orkanen Harvey, Irma en Maria vorig jaar. “We kregen een tien voor de aanpak van orkaan Harvey en Irma”, zei de president. Hij klaagde over de kritiek over de hulpverlening op Puerto Rico, die hij juist een “unsung succes” noemde.

Een onderzoekscommissie van de federale overheid kwam echter tot de conclusie dat de hulpverlening erg gebrekkig was. In een intern rapport constateerde ze dat FEMA (die de noodhulp bij grote rampen coördineert) niet goed voorbereid was op de orkaan.

Verzonnen

Trump ziet dat heel anders dus. Gisteren ging de president nog een stap verder: hij beweerde dat het hoge dodental op Puerto Rico verzonnen was. Het “verzonnen” dodental was bovendien onderdeel van een complot van Democraten om hem in een kwaad daglicht te stellen.

Er zijn het afgelopen jaar nochtans drie grootschalige onderzoeken geweest over de nasleep van orkaan Maria op Puerto Rico. Onderzoekers van de Universiteit van Harvard kwamen dit voorjaar al tot de conclusie dat waarschijnlijk duizenden Puerto Ricanen om het leven zijn gekomen als gevolg van de natuurramp. Het grondigste onderzoek kwam een paar weken geleden uit en werd nota bene uitgevoerd in opdracht van de overheid. Dat kwam met een schatting van 2.974 doden. Een getal dat volgens de president dus “verzonnen” is door zijn politieke rivalen.

Gesponsorde artikelen