Terwijl wij genieten van de zon is het in Zimbabwe zo heet … dat ze hun wilde dieren gaan verkopen

Terwijl wij genieten van de zon is het in Zimbabwe zo heet … dat ze hun wilde dieren gaan verkopen

Het klinkt als een slechte grap, maar het tegendeel is waar, de droogte heeft Zimbabwe zodanig in zijn greep dat ze een deel van hun wilde dieren in nationale parken gaan verkopen. Ze weten simpelweg geen betere oplossing om ze in leven te houden dan ze te verkopen. Met de inkomsten gaat de Zimbabwaanse overheid water en voedsel kopen voor de dieren die achterblijven. Dat heeft de Zimbabwe Parks en Wildlife Management Authority bekendgemaakt.

De aanhoudende droogte heeft het Afrikaanse land Zimbabwe in een vernietigende greep. Mensen én dieren worden er letterlijk levend geroosterd. Terwijl er steeds meer mensen én dieren bijkomen, neemt de hoeveelheid drinkbaar water én voedsel af in de gebieden die geteisterd worden door de droogte. En net in die streken liggen de meeste nationale parken.

Het nijpende tekort aan middelen om de dieren in leven te houden heeft zijn laatste slachtoffer nog niet geëist. En om die destructieve trend te keren weet de Zimbabwaanse overheid geen betere oplossing dan “de populatie aan wilde dieren in de nationale parken uit te dunnen door een deel ervan te verkopen.” Dat heeft de Zimbabwe Parks and Wildlife Management Authorithy bekendgemaakt in een statement.

Slechte leerling van de klas

Hoe ze dat precies gaan doen? Volgens de overheid moeten geïnteresseerde kopers een plan kunnen voorleggen waarin ze uitleggen waar het dier in kwestie ondergebracht zal worden. En op papier lijken ze het echt goed te voor te hebben, want in het plan moet onder andere staan wat “de naam en adres van de plek is waar het dier zal ondergebracht worden, wie de eigenaar van de plek is én een beschrijving van de huidige functie van die plaats.” Zo weten ze bijvoorbeeld of het dier naar een dierentuin, een reservaat of een nationaal park verhuist.

Maar zoals hierboven al aangehaald werd, mag de organisatie en opvolging er op papier dan wel professioneel en correct uitzien, in de realiteit behoort Zimbabwe eerder tot de slechte leerlingen van de klas als het gaat over de verkoop van wilde dieren.

Handel in baby-olifantjes

Om maar een paar voorbeelden te geven, het land heeft de afgelopen jaren tientallen baby-olifantjes gevangen genomen om ze vervolgens aan China te verkopen. Later werden er foto’s van de dieren getraceerd waarop te zien was hoe ze gevangen gehouden werden in metalen kooien. Bovendien bleken heel wat van de kalfjes bedekt te zijn met wonden. Die twee aspecten voeden het vermoeden dat de kans groot is dat niet alle beestjes nu nog leven.

Dus hoewel het op het eerste gezicht lijkt dat Zimbabwe alleen maar goede bedoelingen heeft met de verkoop, bestaat de vrees dat de verkochte dieren niet per se een beter leven te wachten staat. Tal van conservatiegroepen vrezen er bijvoorbeeld ook voor dat het voor bedrijven die jachtexcursies in Afrikaanse landen organiseren heel makkelijk wordt om olifanten, leeuwen, neushoorns, luipaarden en buffels in hun bezit te krijgen.

Mooie praatjes

Het is dus afwachten of Zimbabwe een gedetailleerder plan zal bekendmaken om de verkoop van hun wild in zo goed mogelijke banen te leiden. Zolang het niet met meer informatie over de brug komt dan dat de verkoop levensnoodzakelijk is en dat met de inkomsten “voedsel gekocht wordt en waterfaciliteiten veilig gesteld worden” voor de overblijvende dieren, blijft de hele onderneming louche.

Het is niet uitgesloten dat ze het dit keer wel goed bedoelen, maar tot ze dat bewijzen, blijft alles overschaduwd door het verleden waarin ze hun wilde dieren slecht behandeld hebben.

Gesponsorde artikelen