Tesla-bestuurder valt in slaap achter het stuur

Tesla Supercharger
GettyImages

Een Tesla-bestuurder valt in slaap terwijl zijn auto aan het rijden is. Dat is in ieder geval wat de video van een Twitter-gebruiker laat uitstralen. Dakota Randall was in de VS aan het rijden op de autosnelweg toen hij ineens opmerkte dat de bestuurder in de auto naast hem aan het slapen was.

De Amerikaan Dakota Randall filmde hoe een bestuurder naast hem op de autosnelweg aan het slapen was in zijn rijdende Tesla. In het begin dacht hij dat het om een grap ging, maar dat was niet waar. Randall bleef namelijk een volle minuut lang naast de bestuurder rijden die rustig verder sliep. Ook zijn bijrijder was aan het slapen.

AutoPilot

Tesla’s beschikken al langer over een AutoPilot-functie die ervoor zorgt dat de auto’s zelfstandig kunnen rijden. Als je de functie inschakelt neemt de auto alles over en hoef je niet meer te sturen of geen meer gas te geven. De hightech auto doet alles voor jou. Toch benadrukt Tesla altijd dat het belangrijk is om op elk moment op te letten en je handen aan het stuur te houden.

Dat gebeurde duidelijk niet in dit geval. Want Randall bleef maar liefst een minuut lang naast de bestuurder rijden om te kijken wat hij deed. Niets, absoluut niets. En dat is ontzettend onverantwoord. Want de autonome piloot is bijlange niet in staat om compleet zelf te rijden.

Tesla’s reactie

Tesla reageerde alvast op de gevaarlijke situatie. Ze zeggen dat het vaak gaat om een hoax of een gevaarlijke grap die heel slecht kan aflopen. “Ons systeem herinnert bestuurders er regelmatig aan om op te letten en verbiedt het gebruik van de automatische piloot als de waarschuwingen worden genegeerd”, dat staat in de verklaring die Tesla zelf online zette.

De autofabrikant vertelt zelf dat het verplicht is om de handen op het stuur te houden. Als een bestuurder dat niet doet krijgt hij binnen de 30 seconden een melding dat er geen handen gedetecteerd worden.

De maker van de AutoPilot-functie, Mobileye, gelooft niet in autonoom rijden. De twee bedrijven werken ook niet langer samen. Mobileye vertelde namelijk dat het bedrijf alleen met Tesla in zee wilde gaan als je handen op het stuur op elk moment verplicht zou zijn. Dat bedrijf werkt nu dus niet meer samen met Tesla en zei zelfs in een statement: “Wij willen niet meer samenwerken met Tesla omdat ze de grenzen van de veiligheid opzoeken.”

Gesponsorde artikelen