Was Elon Musks Twitter-saga een dekmantel om stiekem 8,5 miljard dollar aan Tesla-aandelen te verkopen?

Techmiljardair Elon Musk kondigde vrijdag aan dat hij zijn overnamebod op Twitter dan toch zou intrekken. Gewiekste gebruikers op Twitter merkten echter iets op: rond de periode dat hij aankondigde de sociaalnetwerksite te willen kopen, liquideerde hij zo’n 8,5 miljard aan Tesla-aandelen. Zij theoretiseren nu dat de deal slechts een dekmantel was om de aandacht daarvan af te leiden.

Nadat het nieuws vrijdag bekend raakte door een melding bij de Amerikaanse beurswaakhond de SEC, zei Musk dat hij de deal wou afblazen omdat Twitter niet genoeg informatie zou verschaffen over het aantal spamaccounts. 

Maar volgens een aantal gebruikers op Twitter lijkt die theorie maar zwak: Josh Wolfe, medeoprichter van investeringsfirma Lux Capital en columnist bij Forbes, vraagt zich bijvoorbeeld af hoe de man die raketten kan laten landen niet opgewassen zou zijn tegen spambots. In een Tweet komt Wolfe met een opvallende theorie uit de proppen: “De hele zaak was een slimme list om 8,5 miljard dollar aan aandelen van Tesla te verkopen en te liquideren (met een plausibel excuus).”

Volgens Wolfe zou Musk, nadat hij de uitkoopsom van een miljard dollar zou betalen, nog altijd meer dan 7 miljard dollar winst maken. Daarbovenop zouden nog de gerechtskosten komen, die Wolfe op zo’n 100 miljoen dollar schat. Peanuts voor centimiljardair Musk. 

De kans dat Twitters raad van bestuur, die aanvankelijk niets van een overnamebod wou horen, Musk voor de rechtbank zal slepen, is groot. Dat werd op vrijdag alvast meegedeeld door voorzitter Bret Taylor. Taylor zegt dat de raad toegewijd is om de verkoop toch te laten doorgaan en is alvast overtuigd dat het een rechtszaak zou winnen.

Musks juridisch team zegt dan weer dat Twitter “valse en misleidende verklaringen” had afgelegd voordat Musk zijn overnamebod deed. De zakenmagnaat beweert al maandenlang dat het bedrijf niet genoeg informatie verschaft over het aantal spamaccounts. Nadat hij die informatie kreeg, zei hij bovendien dat die niet kan kloppen.

Opties op aandelen zouden bijna verlopen

Ook Henry Blodget, oprichter en CEO van Business Insider, gelooft dat er meer achter de deal zit. Blodget beweert dat de opties die Musk op Tesla-aandelen bezat, bijna zouden verlopen, waardoor hij ze wel moest verkopen. 

“Het Twitter-bod stelde hem in staat dat te doen zonder dat hij geconfronteerd werd met vragen over waarom hij verkoopt. En hij verkocht voor een uitstekende prijs!” zei Blodget vrijdag in een tweet

(jvdh)

Meer
Lees meer...