Tesla stelt Model Y voor, maar het grote publiek hapt wellicht nog niet toe

Tesla stelt Model Y voor, maar het grote publiek hapt wellicht nog niet toe

De elektrische autofabrikant Tesla heeft zijn nieuw Model Y onthuld, een compacte SUV die in 2020 uitkomt. Er hangt een prijskaartje aan van 35.000 tot 53.000 euro en het voertuig gaat in amper 3,5 seconden van 0 naar 95 kilometer per uur.

Als Tesla een nieuw model voorstelt, dan is dat groot nieuws. Het bedrijf van Elon Musk zit ondertussen al aan zijn vierde elektronische wagen en aan het tweede model dat ze op de markt brengen aan een ‘min of meer betaalbare, maar toch nog best hoge’ prijs.

“Het voertuig heeft alle capaciteiten van een SUV, maar het rijdt zoals een sportwagen”, zei Musk erover. “Het zit echt heel strak.”

(Dit is de vrouw die Tesla leidt, na de straf van Elon Musk.)

35.000 tot 53.000 euro

De wagen is vanaf de herfst van 2020 op de markt en heeft een bereik van zo’n 480 kilometer. De Tesla Model Y krijgt een all-wheel-drive dual motor-versie van 45.000 euro en een performance-versie van 53.000 euro. De goedkopere standaardversie met een bereik van 370 kilometer zal zo’n 35.000 euro kosten en komst pas in 2021 uit.

(Musk opende een tunnel onder L.A. om het fileprobleem te verhelpen.)

Zeven zitplaatsen

Model Y is iets minder ruim dan Model 3 en iets minder imposant dan Model X. Wel kunnen in Model Y zeven mensen zitten. Ook op het vlak van veiligheid scoort het voertuig goed. “Dit is de veiligste SUV van gemiddelde grootte”, blufte Musk.

Het interieur van de wagen lijkt trouwens op dat van Model 3. Op het lege dashboard zien we een groot touchscreen. Het voertuig beschikt ook over “een panoramisch zonnedak” en een laadruimte van bijna 2.000 liter.

Pas in 2021 zal er een model op de markt komen met een derde rij zetels, waardoor er zeven volwassen mensen in de wagen zullen passen.

“De Model Y kan alles zelfstandig doen met software upgrades”, zei Musk nog. Omdat Model Y erg lijkt op Model 3 zal Tesla wellicht minder geld besteed hebben aan research.

(De ruimte-auto van Elon Musk is op weg naar een restaurant aan het einde van het heelal.)

EPA

Luxeproduct

Model 3, de vorige elektrische wagen van Tesla, werd een gigantisch succes, zo gigantisch zelfs dat analisten meenden dat Tesla de markt van elektrische wagens in de VS overgesatureerd had. Model 3 is dan ook losgelaten op de Chinese en Europese markt. Voorlopig zijn er bij ons echter nog niet veel van die wagens over de toonbank gegaan.

Tesla-wagens worden voorlopig vooral verkocht aan progressieve, rijke mensen in de Amerikaanse staat Californië. Om de rest van de wereld warm te krijgen voor elektrische wagens zal Tesla er op een bepaald moment toch in moeten slagen om de prijzen democratischer te maken. Bovendien loert de concurrentie om de hoek en zijn Duitse autobouwers zelf al aan elektrische modellen aan het sleutelen.

(Tesla loste vorig jaar z’n eerste veiligheidsrapport: 7 keer veiliger dan gewone auto, maar verdere details ontbreken.)

EPA

Gesponsorde artikelen