Left Right
scrollTop top

Testen van Boeing-model dat 2 keer neerstortte, uitgesteld wegens nieuwe problemen


© epa

Er is een nieuw probleem vastgesteld bij het model Boeing 737 MAX, het toestel dat eerder dit jaar aan de grond gehouden werd na twee dodelijke vliegtuigcrashes. Daardoor kunnen toestellen van het model voorlopig niet opstijgen. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA vermeldt echter niet wat er precies aan de hand is.

Het probleem zou vorige week aan het licht gekomen zijn tijdens een test in een simulator. Een systeemfout zou het vliegtuig “naar beneden duwen”. Dat melden de Amerikaanse omroep CNN en en persbureau Reuters. Of de kwestie opgelost kan worden door een aanpassing van software is niet geweten. Dat meldt Reuters op basis van interne bronnen. 

“Wat de meest recente kwestie betreft, is het proces van de FAA erop gericht om potentiële risico’s te ontdekken en onder de aandacht te brengen”, schrijft de FAA in een officiële verklaring. “De FAA heeft onlangs een potentieel risico gevonden waar Boeing iets aan moet doen.”

Nieuwe testen uitgesteld

Het succestoestel van Boeing blijft al sinds begin dit jaar op de hele wereld aan de grond na twee dodelijke crashes op vijf maanden tijd. Boeing sleutelt sindsdien al maandenlang aan de software van het model 737 MAX om opnieuw veilige vluchten te garanderen.

Voor 8 juli laat de FAA geen nieuwe testvluchten doorgaan om de aangepaste software op de proef te stellen. Mogelijk zullen die zelfs nog langer uitgesteld worden. De FAA zou wel aan Boeing gevraagd hebben om de software verder aan te passen. Vorige maand dachten ze bij de FAA nog dat de 737 MAX mogelijk eind juni nieuwe testen zou kunnen uitvoeren nadat Boeing het MCAS-systeem aangepast had. Het was door fouten in dat systeem dat de vliegtuigen in Indonesië en Ethiopië naar beneden stortten. In totaal kwamen er 346 mensen om bij de rampen. Hoewel de piloten de snuit van het vliegtuig naar boven trokken, stortte het vliegtuig ten gronde.

Van passagiersvluchten nog geen sprake

Boeing laat nu weten dat het met de FAA samenwerkt om mogelijke risico’s uit te klaren en dat dat onlangs gebeurde. Welke gevolgen dit nieuw probleem op eventuele nieuwe passagiersvluchten van het toestel 737 MAX zal hebben, is nog niet bekend.

Eerder deze week zei Boeing-bestuursvoorzitter Dennis Muilenburg nog dat de eerste nieuwe passagiersvluchten met de 737 MAX misschien tegen het einde van de zomer zouden kunnen doorgaan. Wellicht komt van dat scenario alvast niets in huis. Zo lijkt een snelle certificeringstest, waar Muilenburg op gehoopt had, onmogelijk.

De Amerikaanse vliegmaatschappij United Airlines schrapte naar aanleiding van de nieuwe complicaties 1.900 vluchten in augustus. De eerste vluchten staan voorlopig gepland op 3 september, maar of die groen licht zullen krijgen, is nog koffiedik kijken.

epa

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.195.366
 • Aantal
  doden
  1.144.069
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  287.700
 • Aantal
  doden
  10.658