Teveel smartphone en laptop kan je verouderingsproces versnellen

Netflix

Lange blootstelling aan blue light, het licht van smartphones, laptops en televisies, zou je verouderingsproces kunnen versnellen. Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat blue light hersencellen en het netvlies beschadigt, zelfs als je niet naar het licht kijkt.

Wie zeer veel naar het beeld van zijn smartphone, laptop of televisie kijkt, zou zijn eigen verouderingsproces versnellen. Een nieuw onderzoek van de Amerikaanse Oregon State University in het wetenschappelijk tijdschrift ‘Aging and Mechanisms of Disease’ toont aan dat blue light hersencellen en het netvlies beschadigt. 

Het onderzoek werd uitgevoerd op fruitvliegen, omdat die qua celopbouw en ontwikkeling erg lijken op mensen en dieren. De vliegen werden gedurende 12 uur blootgesteld aan blue light. Daarna werden ze 12 uur lang in volledige duisternis gezet. Deze insecten werden vergeleken met een andere groep vliegen die de hele tijd in een donkere ruimte gehouden werd.

De groep vliegen, die blootgesteld werd aan het licht, had beschadigde hersenneuronen en een beschadigd netvlies.

Ook als je er niet naar kijkt

Sommige vliegen in de lichtgroep hadden een mutatie, waardoor ze geen ogen hadden. Ook die vliegen zaten met hersenschade na de bestraling. We mogen er dus vanuit gaan dat je niet naar het blue light moet kijken om erdoor beschadigd te worden.

Artificieel licht versus daglicht

pixabay

Professor Giebultowicz wijst erop dat daglicht cruciaal is voor ons lichaam, onder meer voor de hersenactiviteit, de productie van hormonen en celregeneratie om onder andere het slaapproces te regelen.

Extra artificieel licht zorgt echter voor biologische problemen en een verstoring in de slaapcyclus. “Mensen worden steeds meer blootgesteld aan blue light, afkomstig van LED-schermen. De afgelopen eeuw is de levensverwachting enorm gestegen door de steeds efficiëntere behandeling van ziektes. De wetenschap probeert mensen nog steeds gezonder te maken en een langer leven te geven. Op een gezondere manier met licht omspringen, is zeker een mogelijkheid, niet enkel voor het slaappatroon maar voor de algemene gezondheid.”

Gesponsorde artikelen