Thailand begint zenuwslopende duikactie om jonge voetballertjes uit grot te redden

Thailand begint zenuwslopende duikactie om jonge voetballertjes uit grot te redden

In Thailand is vanochtend de reddingsoperatie van twaalf jonge voetballertjes begonnen. Zij zitten met hun trainer nu al ruim twee weken vast in een grot. De kinderen zijn volgens een arts gezond genoeg om de missie te starten.

Het wordt geen eenvoudige opdracht om de kinderen uit de grot te halen. Regenwolken dreigen de grot opnieuw te doen onderlopen en dus besloten de reddingswerkers in actie te schieten. Gisteren moesten ze nog wachten, omdat de Australische dokter oordeelde dat de kinderen niet sterk genoeg waren. Nu zou dat wel het geval zijn en rond 5 uur onze tijd is de missie van start gegaan. Het zal zeker dagen duren voor alle kinderen gered zullen zijn.

Duiken beperkt

De voorbije twee weken is voldoende water uit de grot gepompt om het duiken zoveel mogelijk te beperken. Mogelijk zullen de kinderen zelf niet moeten duiken. Vooral het eerste deel van de tocht is complex, want daar zijn de doorgangen heel smal en bestaat de mogelijkheid dat ze toch moeten duiken. Halverwege is een rustplaats voorzien. Die hebben de reddingswerkers gebruikt als basis.

De kinderen zullen één per één worden gered, telkens met twee begeleiders. Het zal minstens elf uur duren voor de eerste groep de uitgang bereikt. Dus ten vroegste om 16 uur onze tijd zal mogelijk het eerste kind na twee weken weer naar buiten komen. Het zal waarschijnlijk dagen duren voor de hele groep en hun trainer gered zijn.

Gesponsorde artikelen