Thaise demonstranten protesteren met gebaar uit ‘The Hunger Games’

Thaise demonstranten protesteren met gebaar uit ‘The Hunger Games’

Je hebt mensen die spontaan hun kleren uittrekken of de boel kort en klein slaan als ze protesteren, maar in Thailand drukken ze hun ongenoegen op een rustigere manier uit. De bevolking protesteert er tegen de militaire coup door drie vingers in de lucht te steken, een gebaar dat ze uit de films en boeken van ‘The Hunger Games’ geleend hebben.

Wie al eens naar The Hunger Games heeft gekeken, zal het gebaar zeker en vast kennen. In de reeks wordt het drievingerige saluut ook gebruikt als een symbool van protest tegen de machthebbers. Aangezien protesteren in Thailand eigenlijk verboden is, moesten de demonstranten dus op zoek naar een creatieve manier om hun ongenoegen te uiten.

De Thaise junta die het land sinds enkele weken in haar macht heeft, is niet echt blij met de nieuwe vorm van stil protest. “We gaan geen mensen arresteren als één iemand zijn drie vingers in de lucht steekt. Maar als groepen van meer dan vijf mensen het doen en ze luisteren niet als hen gevraagd wordt om hun arm te laten zakken, dan zullen we het zeker niet laten om actie te ondernemen”, zegt kolonel Weerachon Sukhondhapatipak van de junta.

“Vrijheid, verkiezingen en democratie”

De demonstranten zelf geven verschillende verklaringen aan het gebaar. De ene zegt dat het gebaar voor de drie waarden van de Franse Revolutie staat: vrijheid, gelijkheid en broederschap. Terwijl anderen het dan weer over vrijheid, verkiezingen en democratie hebben.
Twitter: @shadirahimi
Bronnen: The Guardian, The Huffington Post

Gesponsorde artikelen