Left Right
scrollTop top

‘Thanks’ Ryanair! Hun Ierse piloten gaan deze zomer staken en wij gaan dat waarschijnlijk ook voelen


‘Thanks’ Ryanair! Hun Ierse piloten gaan deze zomer staken en wij gaan dat waarschijnlijk ook voelen

De Ierse piloten van de goedkope luchtvaartmaatschappij Ryanair gaan op 12 juli het werk neer te legen. Ze zijn niet akkoord met de manier waarop Ryanair piloten over de andere Europese bases verspreid worden. Ze stemden in Dublin met een grote meerderheid in met staakacties. En de kans dat ook Belgische reizigers geraakt worden door deze acties is groot.

Met een gigantische meerderheid van 94 tegen 1 hebben de Ierse piloten van Ryanair besloten om te staken op 12 juli, in volle zomerdrukte dus. De actie zal 24 uur duren. Er komen misschien nog stakingsdagen, maar daarover is nu nog niets besloten. De vakbond stelt dat ze nog steeds openstaat voor dialoog met Ryanair.

Ryanair vliegt vanuit Dublin naar Zaventem en Charleroi. Ook Belgische reizigers zullen vermoedelijk dus hinder ondervinden.

Ryanair minimaliseert impact

De communicatiedienst van Ryanair meldt op Twitter teleurgesteld te zijn over de geplande acties van de Ierse piloten.

Ryanair noemt het “onnodig” en belooft alle klanten te verwittigen die op 12 juli in Ierland het vliegtuig moeten nemen.

Meteen wordt ook de impact van de geplande stakingsacties geminimaliseerd: “Ierland is goed voor minder dan 7 procent van de Ryanair-vluchten.”

Gezamenlijk Europees actieplan

Ook in de rest van Europa hebben de bonden en personeelsleden problemen met Ryanair. Op donderdag 5 juli komen in Brussel vakbonden uit verschillende Europese landen bijeen om een gezamenlijk actieplan te bespreken.

Die hadden Ryanair tot eind juni gegeven om de lokale arbeidswetgevingen te erkennen en in acht te nemen. Dat deed Ryanair tot nu toe niet. De Franstalige, christelijke bediendevakbond CNE meldde vorig jaar dat stakingen tijdens de zomermaanden niet uitgesloten zijn.

Grootste speler binnen Europa

In 2017 erkende Ryanair voor het eerst enkele vakbonden voor piloten en voor cabinepersoneel. In België hebben ze dat nog niet gedaan. Daarmee konden ze in december nog net een grootscheepse stakingsactie van Ierse piloten vermijden. Ryanair is de grootste speler op de markt op het vlak van vluchten binnen Europa. De budgetmaatschappij beschikt over zo’n 430 toestellen, 130 miljoen passagiers per jaar en meer dan 4.000 piloten.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.086
 • Aantal
  doden
  1.153.547
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810