‘That ’70s Show’-acteur Danny Masterson veroordeeld tot 30 jaar cel voor 2 verkrachtingen

Acteur Danny Masterson (47), vooral bekend als Steven uit ‘That ’70s Show’, kent zijn straf, nadat hij eerder dit jaar schuldig was bevonden aan twee aanklachten wegens verkrachting. Voor beide aanklachten kreeg hij van de rechter een gevangenisstraf van 15 jaar, twee straffen die achtereenvolgens moeten uitgezeten worden.

De twee aanklachten tegen Danny Masterson dateren van 2003 en komen van twee vrouwen die hij verkracht heeft in zijn huis in Hollywood Hills. Daarnaast was er ook nog een derde aanklacht uit 2001 die kwam van een ex-vriendin. Over die aantijging kon de jury geen oordeel vellen.

Lange rechtsgang

Nadat Masterson eind mei al was schuldig bevonden aan die twee verkrachtingen, vernam hij vandaag zijn straf. “Mr. Masterson, jij bent hier niet het slachtoffer. Jouw acties van twintig jaar geleden hebben de stem en keuze van iemand anders weggenomen. Jouw daden twintig jaar geleden waren crimineel, en daarom ben je hier”, zei rechter Charlaine Olmedo voor ze haar straf uitsprak.

Met die straf komt er een einde aan een lange rechtsgang voor de slachtoffers. Zij legden namelijk al in 2016 samen klacht in bij de politie. In november 2022 kwam er dan een eerste proces, maar dat leverde geen consensus op bij jury, die toen zelfs neigde naar vrijspraak. Voor het tweede proces proces besloot de aanklager het over een andere boeg te gooien. Omdat de drie vrouwen zich voor en tijdens de feiten zwak en duizelig voelden nadat Masterson hen iets te drinken had gegeven, werd nu aangegeven dat hij zijn slachtoffers had gedrogeerd.

Scientology

De hele zaak wierp ook een schaduw over de al vaak bekritiseerde Church of Scientology. Zowel Danny Masterson als de drie slachtoffers waren daar op het moment van de feiten namelijk lid van. Zij beweren ook dat Scientology er alles aan gedaan heeft om de zaak stil te zwijgen. Zo zouden ze hen bedreigd hebben en geld hebben aangeboden.

Scientology reageerde op de uitspraak door te zeggen dat er “geen sprake is van bewijs over de schandalige beschuldigingen dat de Church de aanklagers had lastiggevallen”.

That ’70s Show

Danny Masterson is vooral bekend als Steven Hyde in That ’70s Show, een rol die hij speelde van 1998 tot 2006. Toen die reeks recent een spin-off kreeg onder de naam That ’90s Show met heel wat oude bekenden was er van hem geen sprake door de lopende aanklachten. Om diezelfde reden schreef Netflix hem eerder ook al uit de reeks The Ranch, waar hij aanvankelijk samen te zien was met Ashton Kutcher.

Meer
Lees meer...