Left Right
scrollTop top

The Arcs (van Black Keys-frontman Dan Auerbach) konden niet slapen na ‘Making A Murder’ en maakten er dan maar een nummer over


The Arcs (van Black Keys-frontman Dan Auerbach) konden niet slapen na ‘Making A Murder’ en maakten er dan maar een nummer over

Sinds Netflix de documentairereeks Making A Murderer heeft gelanceerd lijkt die iedereen in de ban te houden. Zo ook The Arcs, de nieuwe groep van Dan Auerbach van The Black Keys. Ze hebben nu een nummer geschreven over de zaak, de opbrengst gaat naar een project dat zich inzet om onschuldig veroordeelden te bevrijden. 

Sinds 18 december is Making A Murderer te bekijken via Netflix. De reeks vertelt het verhaal van Steven Avery, een man die achttien jaar onschuldig in de cel zat voor verkrachting. DNA-analyse linkte de verkrachting later echter aan Gregory Allen. Avery werd vrijgelaten en startte een proces aan tegen de staat en enkele ambtenaren die te maken hadden met zijn proces. Kort na het aanspannen van dat proces werd Avery beschuldigd van moord op een zekere Teresa Halbach. Making A Murderer toont die rechtszaak en het onderzoek naar de moord op Teresa Halbach.

Het lijkt wel fictie, maar het is heel erg echt

Het is een scenario dat veel gemeen heeft met Rectify, een serie van SundanceTV waarvan het eerste seizoen onlangs op Canvas te zien was en waarin een man na jarenlang onschuldig te hebben vastgezeten voor verkrachting en moord vrijgelaten wordt op basis van DNA-bewijsmateriaal. Alleen is het deze keer echt.

Making A Murderer slaat in als een bom in de Verenigde Staten. Michiel Vos, de Amerikareporter van de VRT, zei gisteren op Radio 1 dat de reeks al zo een succes is dat er al tientallen programma’s zijn gemaakt over deze tv-serie.

Slapeloze nachten

Deze gerechtelijke dwaling heeft ook The Arcs geraakt. Making A Murderer zorgden bij Dan Auerbach en de zijnen voor enkele slapeloze nachten, zo schrijven ze zelf, waarna ze in de studio samenkwamen om er een nummer over te schrijven. Geschreven, opgenomen en gemasterd in twee dagen tijd.

De tekst liegt er niet om:

Your alibi, will never do When the whole town’s got it out for you (…) And the fat get fatter and the rich stay rich Where the mice of men are chained and bruised Where to stand accused is to admit you lose

En ook gemakkelijk geldgewin of het meedrijven op een hype kan The Arcs niet verweten worden, want de opbrengst van het nummer wordt geschonken aan het Innocence Project dat door middel van DNA-testen onschuldig veroordeelden uit de gevangenis probeert te krijgen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.220.369
 • Aantal
  doden
  1.131.337
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  253.386
 • Aantal
  doden
  10.539