‘The Beach’ wordt gesloten om de schade door toeristen te beperken

‘The Beach’ wordt gesloten om de schade door toeristen te beperken

Maya Bay op het Thaise eiland Koh Phi Phi Leh lijkt niet meer op het verlaten strand in de film ‘The Beach’ met Leonardo DiCaprio. Het massatoerisme heeft schadelijke gevolgen voor de koraalriffen en het zeeleven. Daarom hebben de autoriteiten besloten het eiland gedurende vier maanden te sluiten voor reizigers.

In ‘The Beach’ uit 1999 komt Leonardo DiCaprio terecht op een prachtig verlaten eiland in het exotische Thailand. De film zorgde voor een boom van het massatoerisme naar Maya Bay. Dat meldt de Engelstalige krant The Guardian.

Sluiting

De Thaise autoriteiten besloten om Maya Bay op het eiland Koh Phi Phi Leh te sluiten voor vier maanden per jaar. De sluitingsperiode zal dit jaar in juni starten en moet ervoor zorgen dat de koraalriffen en het onderwaterleven zich herstellen. Recente studies tonen immers aan dat een groot deel van de koraalriffen verdwenen zijn en dat het onderwaterleven is aangetast.

In Thailand is zo’n sluitingsperiode niet ongewoon. Verschillende nationale parken sluiten van midden mei tot midden oktober. Door de grote vraag van toeristen bleef Maya Bay tot nu toe het hele jaar rond open.

Ook na de sluiting zullen er maatregelen worden getroffen om Maya Bay te redden. Nu komen er dagelijks ongeveer 200 boten en 4.000 toeristen aan op Koh Phi Phi Leh. Na de sluiting komt er een limiet van maximum 2.000 bezoekers per dag en zullen boten moeten aanmeren aan de andere kant van het eiland aan drijvende pieren.

Massatoerisme

Eerder werden bepaalde Thaise eilanden al afgeschermd van het massatoerisme. Koh Yoong en Koh Tachai zijn permanent gesloten voor toeristen sinds het midden van 2016. Thon Thamrongnawasawat, een marineonderzoeker en lid van Thailand’s nationale strategiecomité voor milieuontwikkeling, heeft beide eilanden onderzocht en zegt dat de resultaten van de sluiting verbluffend zijn: “Gebieden met weinig zeeleven en koraalverbleking barstten nu van het zeeleven en koraal.”

“Ik heb er altijd van gedroomd dat we ooit Maya Bay weer tot leven konden brengen. Ik volg en werk al meer dan 30 jaar in het gebied. In het begin was het echt een stukje hemel op aarde. Nu is het niets meer vergeleken met toen. Alles wat we kunnen doen is om dit paradijs terug te brengen naar Thailand. Dat is de droom van elke zeebioloog”, besluit hij.

iStock

Gesponsorde artikelen