Left Right
scrollTop top

The city that never sleeps: must-do’s en must-sees in New York City


The city that never sleeps: must-do’s en must-sees in New York City

New York is een legendarische stad die ieder van ons droomt te bezoeken. The big apple vormt de achtergrond van hitseries zoals Sex in the City en Friends, maar ook iconische namen zoals Wall street, Lady Liberty, The Empire State Building, Brooklyn Bridge en 9/11 klinken ons allen bekend in de oren. 

Een citytrip plannen naar deze metropool is geen gemakkelijke onderneming en zoals bij elke citytrip is er altijd te weinig tijd om teveel te zien. En dat is nergens meer waar dan in NYC. Daarom zet ik voor jou alvast een paar must-do of must-see items in New York op een rij!

1. Central Park

Central Park is een prachtig stukje natuur te midden van een jungle van wolkenkrabbers. Echte New Yorkers komen op zondag hier picknicken met hun gezin of een rondje honkbal spelen op de vele speelvelden. Als je niet veel tijd hebt om dit prachtig stukje groen te bezoeken, start dan met het zuidelijke deel van het park. Je kunt er uitrusten op de groene grasweides of dwalen langs de kleine paadjes die je kunnen leiden tot onverwachte knusse hoekjes. Loop ook zeker eens langs Bow Bridge, een populaire plaats voor trouw- of communiefoto’s. Je kunt er pootjebaden aan de Bethesda Terrace Fountain vlakbij de Turtle Pond of er romantisch met de roeiboot varen.

Heb je meer tijd? Huur dan zeker een city bike aan de Central Park South lane, die je voor 10 dollar een hele dag kan gebruiken. Zo kan je het hele park verkennen in een handomdraai. Nood aan een lekker Belgisch tussendoortje? Bezoek dan Le Pain Quotidien ten Noorden van Sheep Meadow, waar je zalig kan ontbijten op het terras, of ga op zoek naar Wafels en Dinges, gespecialiseerd in Belgische lekkernijen en het favoriet kraampje van vele New Yorkers.

2. High Line Park & Chelsea Market

Een ander hoogtepunt in het veelzijdige NY is het vijfjaaroude High Line Park. Een stukje oud treinspoor dat omgebouwd werd tot een lang smal park met heerlijke rustbanken en een overdekt terras met eetkraampjes. Het park is exact 1 mijl lang (1.6 km) en heeft een prachtig uitzicht op de Hudson River die New Jersey en Manhattan van elkaar scheidt. Als je het park tot in de puntjes hebt bewonderd, daal dan even af tot de Chelsea Market iets verder op. Een oude fabriek die omgebouwd werd tot een overdekte marktplaats met boetiekjes en restaurants. Eet zeker en vast een smeuïge cupcake bij Eleni’s en proef van de net gevangen kreeft bij Lobster Place. Vers geserveerd met een kwartje citroen en een botersausje.

3. New York Public Library & Bryant Park

De New York Public Library is gelegen vlakbij het drukke en toeristische Times Square, maar straalt een oase van rust uit. Omringd door het knusse Bryant Park mag je de 19de eeuwse bibliotheek zeker niet missen. Momenteel wordt de grootste leesruimte ‘The Rose room’ gerestaureerd, maar de schitterende plafonds in de inkomhal op de beneden- en bovenverdieping zijn alvast de moeite waard. Het aangrenzende Bryant Park is een plaats waar echte New Yorkers kunnen relaxen: je kunt er pingpongen, schaken, lezen of zelfs een yogales volgen op zaterdag. 

4. Broadway & Times Square

New York is natuurlijk ook bekend om de schitterende theaters van Broadway, en veel grote sterren zijn hun carrière hier gestart. Een theaterstuk bijwonen hier is dan ook een echte must, maar het kan redelijk prijzig zijn. Je kunt tickets online verkrijgen, maar ben je op zoek naar een koopje? Ga dan in het begin van jouw citytrip langs de ‘box offices’ vlak aan Times Square, die verkopen vaak nog een aantal laatste tickets aan een goede prijs. Je kiest best op voorhand welke productie je wilt zien, en in welk theater de show zich afspeelt. Je kunt tijdens kantooruren bij het betreffende theater terecht voor jouw goedkopere tickets. Zelfs als je geen fan bent van exuberante kostuums en ongeremd gezang, kan je op Broadway nog altijd terecht voor indrukwekkende achtergronddecors en verrassend goede verhaallijnen. 

5. Soho

Artiestendistrict SoHo verdient zeker ook een vermelding in dit lijstje. Vanaf je de metro verlaat en het gezellige SoHo betreedt, weet je meteen dat hier veel kunstenaars huizen. Sjofele jonge artiesten bespreken op de hoek van de straat hun laatste werken en geven de buurt een ongedwongen sfeer. SoHo heeft daarnaast ook een lange winkelstraat met leuke boetiekjes en grotere ketens. Zelfs de beroemde Victoria Secret engelen hebben een plekje hier. SoHo is ook de perfecte plaats voor een diner date met de vriendinnen, je kan er heerlijk dineren in verschillende restaurantjes. Mijn persoonlijke favoriet is het Mexicaanse Dos Caminos, waar je kunt nippen aan bevrozen margharita’s en smullen van guacamole en luchtige vistaco’s. Een echte aanrader!

6. Grand Central Terminal

De stationshal van Grand Central Station met het hemelsblauwe plafond krijgt op het lijstje een zesde plaats. DreamWorks-fans zullen de hal zeker en vast herkennen uit Madagaskar, maar ook voor niet-fans is een bezoek de moeite waard. Het station telt 44 perrons en is opgedeeld in twee verdiepingen. Je kunt er naast de prachtige hal ook langs de vele restaurants en winkels lopen, zoals de bekende ‘Oyster Bar’ of de knusse Grand Central Market. 

7. Vrijheidsbeeld

Het boegbeeld van de Verenigde Staten is natuurlijk het Vrijheidsbeeld, Lady Liberty, die als godin van de vrijheid voor de kust van Manhattan prijkt. Een bezoek aan New York hangt dus ook onvermijdelijk samen met een bezoek aan het Vrijheidsbeeld. Als je het beeld graag van dichtbij bewondert, boek je best een paar maanden op voorhand een ticket. Ter plaatse zal het nog zeer moeilijk zijn om een ticket te pakken te krijgen om het beeld te kunnen beklimmen.

Ben je echter tevreden met een glimp vanop het water, dan kan je nog altijd een korte cruise boeken waarmee je langs het beeld vaart. Op pier 83 kan je met de Liberty Cruise voor een 20tal euro het iconische standbeeld van nabij bewonderen. Geen zin om die som uit te geven? Neem dan gewoon de Staten Island Ferry die je in een kwartier ook langs het Vrijheidsbeeld loodst, zij het van ietsje verder af.

8. Top of the Rock & The Empire State Building

Wil je New York uit de hoogte bewonderen? Dan ben je bij Top of the Rock aan het juiste adres! Je hebt er een uitzicht van 360° over heel Manhattan. Wat kan je van boven verwachten? Een panoramisch uitzicht met toppers als The Chrysler Building, The Empire State Building, The Freedom Tower en natuurlijk ook Central Park en de Hudson rivier. Een klein addertje onder het gras? Je moet natuurlijk wel een open luchtruim hebben om al dat moois te kunnen bewonderen. Vraag op voorhand zeker welke zichtbaarheid er is, want hoe mooi het ook is… met ‘zero visibility’ heb je er niets aan.

Top of the Rock en The Empire State Building bieden ongeveer hetzelfde pakket aan: een mooi uitzicht over de stad vanuit de hoogte. Je kunt de ene toren bezoeken overdag en de andere in de avond. Met alle lichtjes is New York ’s avonds ook een knap schouwspel.

9. World Trade Center

The World Trade Center is een naam die we allen niet snel zullen vergeten. De plaats waar het drama van 11 september 2001 plaatsvond is een zwarte vlek in de geschiedenis van New York, de dag waarop de strijd tegen terrorisme een dagelijkse realiteit werd voor elk van ons. In het hart van het financieel district huist nu het 9/11 memorial met twee immense watervallen waar eens de Twin Towers zich bevonden. In mei 2014 heeft ook het 9/11 memorial museum de deuren geopend, waar je de donkere geschiedenis van één dag kan herbeleven en alle gevolgen die de dag heeft meegebracht.

10. Greenwich Village

Een laatste leuk uitstapje kan je zeker plannen naar Greenwich village, waar Washington Square Park het midden van vormt. Greenwich heeft een gekend straatbeeld met rijen van smalle huisjes die met een zigzaggende trap op de voorgevel pronken. Door de straten van Greenwich kan je gezellige winkeltjes, sfeervolle restaurants en minder toeristisch terrein verkennen. Je kunt starten aan de fontein in het Washington Square Park en met de City Bikes dit stuk van Manhattan verkennen. Heb je genoeg gezien? Dwaal met je City Bike gerust verder naar de kustlijn, misschien kan je al een eerste blik werpen op Lady L. 

Dit is slechts een kort overzicht van dingen die je zeker niet mag missen op je komende citytrip naar New York. Wil je graag wat meer verscholen plekjes ontdekken? Vraag dan gerust raad aan de echte New Yorkers die je maar al te graag voorthelpen! En in dit oerwoud van wolkenkrabbers, toeterende taxi’s en gehaaste werknemers kan je al de hulp gebruiken! Heb je nog tijd om wat meer te bezoeken? Zoek dan zeker nog de volgende plekken op: Natural History museum, MoMA, Guggenheim Museum, Madison Square Park, Little Italy, Chinatown, East Village, Brooklyn Bridge en The Flatiron Building. Enjoy!


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.576.990
 • Aantal
  doden
  1.188.787
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  412.314
 • Aantal
  doden
  11.452