‘The Ellen DeGeneres Show’ onderzocht na klachten over racisme en intimidatie op werkvloer

The Ellen DeGeneres Show
Isopix

WarnerMedia, de producer van de talkshow The Ellen DeGeneres Show, gaat een intern onderzoek uitvoeren naar de werkomgeving achter de schermen. Dit onderzoek komt er na klachten van verschillende (ex-)werknemers van het programma.

Enkele weken geleden kwam BuzzFeed News met een artikel met getuigenissen van verschillende voormalige werknemers van The Ellen DeGeneres Show en één persoon die er nog steeds werkt. Anoniem getuigden ze over de werksfeer die gevoerd werd door angst en racisme.

Racisme en intimidatie

Talkshowhost Ellen DeGeneres lag eerder al onder vuur nadat verschillende mensen verhalen deelden via Twitter. Maar deze keer ging het vooral over de werksfeer bij The Ellen DeGeneres Show. De (voormalige) werknemers gaven aan dat hun beschuldigen niet noodzakelijk te maken hadden met Ellen DeGeneres, maar dat ze als gezicht van de show wel verantwoordelijk is voor de sfeer achter de schermen.

Daar gaat het er namelijk allesbehalve amicaal aan toe. Verschillende getuigen lieten weten dat er een angstsfeer hangt en dat zwarte werknemers er ook te maken krijgen met racistische opmerkingen. Wanneer ze dan de hulp inschakelden van mensen hogerop, werden hun problemen weggelachen en geminimaliseerd.

Er waren ook klachten over hoe vrij vragen wegens ziekte of om de begrafenis van een familielid bij te wonen bijna onmogelijk is. Een van de getuigen werd ook ontslagen nadat hij of zij een selfie postte vanop kantoor, terwijl collega’s dat wel konden doen zonder daarvoor berispt te worden. Dit was maar één van de vele voordelen die sommige werknemers krijgen. Zij die zonder te klagen overuren werken en zich geen vragen stelden bij de werksfeer werden beloond met de nieuwste iPhones en geschenkbonnen van de sponsors van de show. Anderen kregen niets. “Iedereen was ongelukkig tenzij je bij de gelukkigen was die bevoordeeld werd.”

Onderzoek

De producers van The Ellen DeGeneres Show, Ed Glavin, Mary Connelly, en Andy Lassner, lieten al weten dat ze zich van geen kwaad bewust waren. “Over bijna twee decennia, 3.000 afleveringen en meer dan 1.000 werknemers hebben we altijd geprobeerd om een open, veilige en inclusieve werkomgeving te creëren. We zijn er kapot van om te moeten horen dat zelfs maar één persoon in onze productiefamilie een negatieve ervaring had. Dat is niet wie we zijn en wie we streven te zijn en niet de missie die Ellen voor ons opstelde. We nemen deze beschuldigingen serieus en beseffen dat we, zoals velen in deze wereld, beter ons best moeten doen en we willen ons daar ook voor inzetten en we zullen beter ons best doen.”

Maar daar neemt WarnerMedia geen genoegen mee. Het bedrijf zal nu (voormalige) werknemers van de talkshow ondervragen over hun ervaringen op de set van The Ellen DeGeneres Show. Op die manier zullen ze proberen achterhalen of de verhalen echt kloppen en of er moet worden ingegrepen.

Gesponsorde artikelen