The Evil zit nog steeds Within in de eerste uitbreiding The Assignment

The Evil zit nog steeds Within in de eerste uitbreiding The Assignment

Vorig jaar maakte Shinji Mikami, het verknipte brein achter het originele Resident Evil, een triomfantelijke terugkeer naar het genre dat hij zelf had uitgevonden. The Evil Within was een beklemmende, sfeervolle en vooral uitzonderlijk creepy game die teruggreep naar de roots van pure horrorgames. The Assignment is de eerste verhaaluitbreiding voor The Evil Within en zo mogelijk nog intenser dan de game zelf. 

In The Assignment speel je niet langer met Sebastian Castellanos, het hoofdpersonage uit The Evil Within, maar met  de mysterieuze “junior detective” Juli Kidman. Deze eerste van drie aangekondigde uitbreidingen focust zich dan ook volledig op de onopgeloste vragen die haar aanwezigheid in de hoofdgame opwierp. Voor wie het originele spel gespeeld heeft, is deze DLC dan ook een welkome verduidelijking van sommige -maar nog niet alle- raadsels en een diepere ontplooiing van het meest intrigerende personage uit The Evil Within. Bovendien speelt The Assignment zich gelijktijdig af met de gebeurtenissen uit het hoofdspel, waardoor je af en toe het pad van Sebastian kruist. Een leuke vondst, die ervoor zorgt dat dit niet aanvoelt als een snelle manier om wat extra euro’s uit de gamers te persen maar echt als een uitdieping van de spelwereld.In The Assignment speel je niet enkel met een ander personage, je speelt in feite ook meteen een heel ander spel. Waar Sebastian Castellanos kon beschikken over een arsenaal aan vuurwapens, moet Juli Kidman de hordes monsterlijke vijanden geheel ongewapend het hoofd bieden. Op twee korte actiescènes na, ligt de klemtoon in deze twee extra hoofdstukken volledig op stealth en het vermijden van gevechten. In het begin is het even aanpassen maar deze nieuwe aanpak went snel. De besturing is bovendien aangepast aan de gewijzigde speelstijl, zo is het nu bijvoorbeeld mogelijk om je te verstoppen achter meubels en muren.Net als in The Evil Within is de groezelige sfeer in The Assignment om duimen en vingers van af te likken. De belichting is fenomenaal, het stemmenwerk van topniveau (Jennifer Carpenter, Debra uit Dexter, herneemt haar rol als Kidman) en het geluid bezorgt je gegarandeerd nachtmerries. Het is een draak van een cliché, maar het klopt wel: om de allerbeste ervaring te beleven, ben je het aan jezelf verplicht om dit spel in het donker te spelen, met het volume zo hoog je hart aankan. Aangezien Kidman zichzelf 95% van de tijd niet kan verdedigen, komt het er vaak op aan je zo snel mogelijk te verstoppen wanneer een van de monsters je gespot heeft. Het beperkte zicht van onder een bed of uit een gammele kast, in combinatie met de steeds dichterbij komende voetstappen en demonische kreunen: puurder dan dit wordt virtuele horror niet.

Conclusie: 8/10 

Shinji Mikami heeft een nieuw universum aangeboord van surrealistische, beklijvende horror. Deze eerste uitbreiding op The Evil Within doet geen enkele toegeving op gebied van graphics, geluid en sfeer. Juli Kidman is zelfs een interessanter hoofdpersonage dan Sebastian Castellanos en de speelbaarheid is door de vlottere controls beter dan ooit. Een echte must dus voor de liefhebbers van het originele spel. De volgende DLC, The Consequence, kan er niet snel genoeg zijn!

Gesponsorde artikelen