The future is near: smartphonebatterijen die een week meegaan en opladen in enkele seconden

Batterij gsm
iStockphoto

De grootste frustratie voor iedereen die vaak op zijn smartphone bezig is, is ongetwijfeld je batterij die altijd veel te snel leeg is. Daar komt binnenkort misschien verandering in, want er wordt gewerkt aan een nieuw soort batterij die meer dan een week meegaat, kan opgeladen worden in enkele seconden en ook na jaren niet verslijt.

Tijdens een festival, op citytrip of tijdens een avond uit … altijd is de batterij van je smartphone plat als je juist een foto wil trekken of iemand wil sturen. Gsm-fabrikanten beloven bij iedere nieuwe iPhone of andere smartphone dat de batterij deze keer beter is, maar in de praktijk blijft het een serieus probleem.

Veel wetenschappers proberen eindelijk een deftige oplossing te vinden en de University of Central Florida is daar misschien in geslaagd. Ze werken aan een nieuw soort batterij, de zogenaamde supercondensator. Die batterijen slaan energie statisch op in plaats van te steunen op chemische reacties zoals bij de batterijen die we nu gebruiken.

Een week meegaan

Zo’n batterijen worden momenteel gebruikt in windmolens om extra energie op te slaan en soms ook in elektrische auto’s. Het probleem is dat ze heel groot zijn en juist daar zouden de wetenschappers van de University of Central Florida een oplossing voor hebben gevonden. Met heel kleine nanomaterialen zou zo’n batterij klein genoeg kunnen gemaakt worden om in je smartphone te passen.

“Als we de batterijen in je smartphone kunnen vervangen door zo’n supercondensators, zal je je gsm kunnen opladen in enkele seconden en zal hij een week meegaan”, zegt professor Nitin Choudhary van de University of Central Florida. De batterijen zouden ook pas na zo’n tien jaar beginnen verslijten. Volgens het onderzoek duurt het wel nog even voor we de batterijen echt gaan kunnen gebruiken, maar we mogen beginnen hopen.

Gesponsorde artikelen