Left Right
scrollTop top

“The Greatest” is gone: Boxlegende Muhammad Ali sterft op z’n 74ste


“The Greatest” is gone: Boxlegende Muhammad Ali sterft op z’n 74ste

2016 is een hard jaar, want we moeten opnieuw een levende legende afgeven. Muhammad Ali, de legendarische boxer die zichzelf “The Greatest” noemde, is gisteren gestorven. Dat heeft de woordvoerder van zijn familie bekendgemaakt. Ali was een van de beroemdste en meest geliefde atleten ter wereld. Hij was afgelopen week al in het ziekenhuis opgenomen door ademhalingsproblemen. R.I.P., Muhammad Ali.

Zijn bijnaam ‘The Greatest’ vat alles samen waar drievoudig Wereldkampioen Muhammad Ali voor stond. Die bijnaam is doorheen de tijd nooit vervaagd en vergezelde de boxer van zijn heldendaden in de ring tot aan zijn laatste adem. Iedereen in de sportwereld en ver daarbuiten hield zijn adem in nadat bekendgemaakt was dat Ali afgelopen week in het ziekenhuis was opgenomen voor ademhalingsproblemen.

Ali is gisteren gestorven in Phoenix, in het Amerikaanse Arizona. Dat heeft de woordvoerder van de familie, Bob Gunnel, vanmorgen bekendgemaakt. “Na een strijd van 32 jaar tegen Parkinson is Mohammed Ali op 74-jarige leeftijd overleden.”

Drie keer wereldkampioen bij de zwaargewichten

Muhammad Ali begon zijn strijd tegen Parkinson in de jaren 80. Doordat de ziekte erger werd verscheen hij steeds minder in het openbaar. Ook zijn publieke optredens namen af van weinig tot vrijwel geen meer. Maar de legendarische gevechten uit zijn jongere jaren staan voor altijd in ons geheugen gegrift.

epa

Van de 61 gevechten die hij uitgevochten heeft, won dit voormalige zwaargewicht er 56. Vooral de legendarische gevechten tegen zijn rivaal Joe Frazier zijn memorabel. Dan was er ook de ‘The Rumble in the Jungle’ tegen George Foreman waarmee hij zich opnieuw de titel van wereldkampioen toe-eigende. Ali was de eerste die deze titel tot drie keer toe in zijn carrière wist te heroveren. Hij eindigde zijn carrière in 1981 op 39-jarige leeftijd.

Hij hield zijn mond niet

Ali was meer dan een gevierde atleet alleen, want was ook iemand die zijn mond niet hield en zijn gedacht zag. Hij werd geboren als Cassius Clay, maar veranderde zijn naam na toetreding tot de islamitische group ‘Nation of Islam’ in de jaren 60. Geen gewone daad in die tijd. Later nam hij opnieuw afstand van de groepering, maar hij bleef wel trouw aan de Islam.

In 1966 weigerde hij naar de oorlog in Vietnam te gaan met het Amerikaanse leger. Ali zei dat hij “niets tegen de Viet Cong had.” Een standpunt dat achteraf bijdroeg aan de legendarische figuur die hij werd, maar hem toen wel een veroordeling opleverde. Hij werd gearresteerd, verloor zijn titel als wereldkampioen en werd herbannen uit het boxen voor 3,5 jaar.

Na zijn carrière hebben we hem nog gezien bij het aansteken van de Olympische vlam op de Olympische Spelen van Atlanta in 1996. Hij was ook aanwezig bij de inauguratie van Barack Obama in 2009. Ali was echt één van de mensen die nooit vergeten zal worden. Met zijn dood verliest de wereld opnieuw een legende.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  40.388.802
 • Aantal
  doden
  1.118.083
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  230.480
 • Aantal
  doden
  10.443