‘The Handmaid’s Tale’-producer en actrice denken dat verhaal van hun serie werkelijkheid wordt

Twee leden van de cast en crew van The Handmaid’s Tale vinden dat de Verenigde Staten aan het veranderen is in Gilead, de fictieve, fascistische staat in de serie waarin vrouwen geen rechten hebben en een puriteinse interpretatie van het christendom de wet dicteert. Het derde seizoen van The Handmaid’s Tale is sinds 5 juni te bekijken via de streamingdienst Hulu.

Executive producer Warren Littlefield en actrice Ann Dowd, die tante Lydia vertolkt in The Handmaid’s Tale, hebben een vrij radicale analyse bekend gemaakt in een gesprek met de Amerikaanse omroep CNN. Volgens hen is de Verenigde Staten aan het verglijden in een fascistisch, seksistisch regime waarin het al religie is dat de klok slaat: “We zitten daar nu veel dichter bij dan ten tijde van seizoen één, wat verschrikkelijk is.”

Presidentsverkiezingen

Het eerste seizoen van The Handmaid’s Tale werd opgenomen tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016, waarbij Donald Trump de winnaar werd. “Het was eng tijdens het eerste seizoen”, zegt Dowd. “Het werd steeds serieuzer toen we de eerste aflevering opnamen, toen we beseften dat dit echt aan het gebeuren was.”

Ann Dowd als tante Lydia in The Handmaid’s Tale:

Hulu

Abortuswetgeving   

Dowd verwijst naar de recente inperking van de abortuswetgeving in de zuidelijke Amerikaanse staten: “Toen ik zag wat er in Georgia aan het gebeuren was, dacht ik ‘dit kan niet waar zijn’. Het maakte me van streek.”

Littlefield laat weten dat er op het vlak van de productie van de reeks beslissingen genomen zijn naar aanleiding van deze recente ontwikkelingen: “The Handmaid’s Tale zal niet filmen in de staten waar die abortuswetten goedgekeurd zijn.” Littlefield gaf aan dat hij er nog niet aan denkt om daar nog maar in de buurt te komen.

Hulu

Alt-right en brexit

De 67-jarige executive producer, die een glansrijke carrière bij de Amerikaanse omroep NBC achter zich heeft, wijst erop dat de alt-right- en de brexit-beweging zijn beginnen groeien sinds het begin van The Handmaid’s Tale.

Ook Littlefield voelde het maatschappelijk klimaat veranderen: “En nu, een aantal jaar later, zijn we op het punt aangekomen dat het (Gilead, red.) werkelijkheid wordt.”

EPA

Rode jurken en witte hoofddoekjes

Tante Lydia, het personage van Dowd, is in de reeks één van de meest fanatieke aanhangers van het Gilead-regime. The Handmaid’s Tale is gebaseerd op een gelijknamige roman van Margaret Atwood uit 1985. In het apocalyptisch scenario is de Verenigde Staten getransformeerd in de seksistische theocratie, genaamd Gilead, waarin vruchtbare vrouwen gedwongen worden tot seksslavernij.

EPA

De eerste aflevering van seizoen drie zag er alvast veelbelovend uit. We krijgen nieuwe personages te zien en er is een heuse machtsstrijd aan de gang in de hoofdstad Washington D.C. Waar seizoen twee eerder draaide rond het lijden, zal seizoen drie meer over weerstand gaan. Een onvoorzien gevolg van de serie: heel wat dames dragen de lange rode jurken en witte hoofddoekjes uit de reeks tijdens betogingen voor gendergelijkheid. Met deze koers zullen we die outfits binnenkort wellicht nog op heel wat optochten te zien krijgen.

EPA

Gesponsorde artikelen