The Hateful Eight: een degelijke Tarantino, maar geen Grand Cru

The Hateful Eight: een degelijke Tarantino, maar geen Grand Cru

Twee premiejagers ontmoeten elkaar midden in een sneeuwstorm. The Hangman is op weg naar Red Rock met Daisy Domergue, een krankzinnige outlaw met een serieuze prijs op haar hoofd. Hij is van plan om haar af te leveren en persoonlijk haar ophanging bij te wonen. Onderweg pikt hij The Bounty Hunter en de toekomstige sheriff van Red Rock, Chris Mannix, op. De storm wordt heviger en noodzaakt het trio om, samen met koetsier O.B., te stoppen bij Minnie’s haberdashery, een combinatie van een winkel en een café. Daar ontmoeten ze nog een aantal mannen, met wie ze noodgedwongen de storm moeten uitzitten. Geleidelijk aan blijkt dat een aantal onder hen samenspant met Daisy, in een ultieme poging om haar vrij te krijgen. Wat volgt, is een soort ‘whodunnit’ à la Agatha Christie…

Tarantino bewees in het verleden al meermaals een meester te zijn in het kopiëren van de beste elementen uit de films van zijn grote voorbeelden en daar een eigen mix van te maken. Heel vaak levert dat fantastische films op. Denken we maar aan Pulp fiction, Inglorious bastards & Django unchained. Helaas lukt dat niet altijd, zoals hier… De film een volledige mislukking noemen, zou de film wellicht tekort doen, want hij heeft best wel zijn goeie momenten, en het laatste uur is ronduit fantastisch.

Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat Tarantino zelf heel graag luistert naar zijn eigen geschreven dialogen. Hij propt zijn films vol met dergelijke dialogen en dat zorgt voor heel wat mooie filmmomenten, zoals de monoloog van Christopher Waltz aan het begin van Inglorious bastards of de fameuze mayonaise-dialoog uit Pulp fiction. In deze film vergaloppeert hij zich echter. Het eerste uur is ronduit saai en zit vol oninteressante dialogen, die nergens toe leiden, niet grappig zijn en niets bijdragen aan de rest van de film. Zodra The Bounty Hunter echter zijn verhaal vertelt, komt de film op gang en gaan we in sneltreinvaart naar de, zoals we van Tarantino gewoon zijn, bloederige ontknoping. Hier speelt hij weer met de structuur van de film, laat ons een paar fantastische shots zien en verwijst constant naar zijn grote voorbeelden. Zo lijkt de scène met Jason Leigh, Jackson en Goggins zo weggelopen uit een De Palma (bloederig gezicht en split focus, iemand?).

Samuel L. Jackson staat zich zichtbaar te amuseren, maar ook Kurt Russell en Tim Roth zijn meer dan genietbaar in hun rol. Het is echter Jennifer Jason Leigh die de show steelt als de knettergekke Daisy Domergue (laat die Oscar maar komen). Muziek speelt opnieuw een cruciale rol en om de verwijzing naar de spaghettiwestern van weleer compleet te maken, deed hij een beroep op Ennio Morricone voor de muziek. Ook de scènes met de piano en de gitaar laten zien dat Tarantino over een fantastische timing beschikt als het gaat over de combinatie van muziek en film. Hij is een meester-verteller en slaagt erin om iedere film die hij maakt de typische Tarantino-touch mee te geven. Alleen zou hij dringend zijn scenario’s eens door iemand anders moeten laten lezen en alle overbodige stukken eruit laten knippen. Anders zitten we heel binnenkort naar films van Tarantino te kijken van bijna 4 uur, waarvan maximum 1,5 uur interessant is.

Regie: Quentin Tarantino

Met: Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Jennifer Jason Leigh, Tim Roth, Michael Madsen, Walton Goggins, Demián Bichir, Bruce Dern, James Parks & Channing Tatum

Kurt Blogt

Gesponsorde artikelen