‘The Last Dance’, langverwachte docu over Michael Jordan en Chicago Bulls, nu op Netflix

The Last Dance Michael Jordan Chicago Bulls
Netflix/ESPN

Door de wereldwijde pandemie van het nieuwe coronavirus liggen bijna alle sportwedstrijden en -evenementen stil. Gelukkig hebben sportfans nu iets om wekelijks naar uit te kijken. Op Netflix komt namelijk de tiendelige documentaire The Last Dance over het laatste seizoen van basketlegende Michael Jordan bij de Chicago Bulls.

Michael Jordan wordt door de meeste basketbalfans gezien als de ‘GOAT‘, de Greatest Of All Time. Hij domineerde in de jaren 90 de NBA met zijn Chicago Bulls. Jordan oversteeg zelfs zijn sport en was toen misschien wel de bekendste atleet ter wereld en de Bulls een van de bekendste sportclubs wereldwijd.

Over Michael Jordan en zijn ploegmaats bij de Bulls zijn door de jaren heen dan ook allerhande mythes en verhalen ontstaan, waar hij zelf nooit veel commentaar op gaf. Het gaat daarbij over vechtpartijen op training, zijn vermeende gokverslaving, de moord op zijn vader, wilde feestjes en veel meer.

Unieke beelden en interviews

Het was dan ook verrassend dat Michael Jordan enkele jaren terug de toestemming gaf voor deze documentaire. Volgens regisseur Jason Hehir wil Jordan zo zijn reputatie als beste speler ooit bestendigen. Steeds meer mensen zien namelijk LeBron James als ‘GOAT‘ of de Golden State Warriors van Stephen Curry, Klay Thompson en Kevin Durant als beste ploeg ooit. De winnersmentaliteit van Michael Jordan overtuigde hem dus om mee te werken aan The Last Dance.

Het maken van de tiendelige documentaire heeft in totaal meer dan twee jaar geduurd. ESPN had het geluk om te beschikken over uniek beeldmateriaal. De NBA had in het seizoen 1997 – 1998 namelijk de Chicago Bulls een jaar lang exclusief mogen volgen. “Zonder die beelden was er geen documentaire”, zegt Hehir daarover. Dat is gecombineerd met unieke getuigenissen van meer dan 100 mensen, waaronder zelfs voormalige presidenten Barack Obama en Bill Clinton.

Michael Jordan

Maar het meest unieke aan The Last Dance is het feit dat Michael Jordan zelf reflecteert op de gebeurtenissen. Dat was volgens hem ook nodig, want zonder duiding zouden mensen hem een klootzak gevonden hebben, zei hij recent nog.

The Last Dance kijkt onder andere naar de roots van Michael Jordan. Het belicht zijn jeugd, hoe hij gedraft werd, zijn beginjaren bij de Bulls, zijn eerste vijf titels, zijn uitstap naar het baseball, … Maar het hoofdverhaal van docu is het seizoen 1997 – 1998, het laatste jaar van Jordan bij de Chicago Bulls.

Dat seizoen begon heel turbulent want na vijf titels in zeven jaar tijd had het management van de Chicago Bulls beslist om na het seizoen afscheid te nemen van succescoach Phil Jackson. Daarop zei Michael Jordan “If Phil Jackson not coaching, I’m not playing“. Met die onzekere toekomst voor zich gingen de Bulls op zoek naar hun zesde titel. Daar komt de naam van de documentaire trouwens ook vandaan want het was het laatste seizoen, de laatste ‘dans’, van het legendarische Bulls-team.

Coronavirus

Het feit dat we nu al The Last Dance kunnen zien, hebben we te danken aan het nieuwe coronavirus. In principe was ESPN van plan om de reeks te lanceren tijden de finale van de play-offs in de NBA eind mei. Om de periode zonder sport op de vullen, besloten ze echter om de documentaire te vervroegen.

Dat zorgde ervoor dat de makers de laatste weken dag en nacht hebben moeten werken. Het resultaat mag er echter wezen. Dat blijkt alvast uit de reacties op de eerste twee afleveringen die nu al te zien zijn op Netflix. De komende vier weken komen er iedere maandag telkens twee nieuwe afleveringen van The Last Dance.

Bekijk de uitgebreide trailer

Gesponsorde artikelen