The Legacy: nog straffer dan Borgen?

The Legacy: nog straffer dan Borgen?

Geen politici. Geen moorden. ‘The Legacy’, een dramareeks van de makers van ‘Borgen’ en ‘The Killing’, moest nog op de Deense tv komen en ze was al verkocht aan het buitenland. En misschien nog straffer: tijdens de opnames bestelde de Deense omroep al een tweede seizoen. 

Veronika Grønnegaard, een excentrieke Deense artieste, is stervende. Dat is het eerste wat we leren in The Legacy, Arvingerne in het Deens. We zien haar een oncologie-afdeling uitwandelen en gelaten een sigaret opsteken. Vlak voor ze sterft schenkt ze haar landhuis aan Signe, die geadopteerd is en tot dan niet weet dat Veronika haar moeder is. Dat zorgt voor spanningen tussen haar drie andere kinderen. Na haar dood worstelt de familie met het verleden en komen allerlei leugens en onthullingen aan de oppervlakte. The Legacy toont een disfunctionele familie die het verleden maar niet achter zich kan laten.

De reeks werd gemaakt door de awardwinnende actrice Pernilla August en scenariste Maya Ilsøe. Zij noemen Downton Abbey, The Ice Storm en Festen als grootste inspiratiebronnen. En de soundtrack komt van niemand minder dan Nina Persson van The Cardigans. De reeks ging op 30 december in première in Denemarken en opende fantastisch. Naar de eerste aflevering keken bijna 1,8 miljoen mensen, bij de tweede waren dat er al twee miljoen. Dat is een marktaandeel van 70 procent.

Ongewoon

Denemarken is een klein landje, maar de tv-series die er gemaakt worden zijn de laatste jaren steevast kassuccessen. Van Borgen gingen er vorig jaar bijvoorbeeld meer dan 150.000 dvd-boxen over de toonbank in ons land. Exact de reden waarom The Legacy al verkocht was aan Groot-Brittannië, de Benelux en Australië voor de reeks op nieuwjaarsdag in première ging.

“Het is ongewoon dat tv-shows verkocht worden zonder dat de zenders er een minuut van gezien hebben”, vertelt het hoofd van de internationale verkoop van de Deense staatsomroep aan The Guardian. “The Legacy is verkocht omdat de andere series zo goed waren, en de zenders hebben dezelfde verwachtingen voor dit project, hoewel het een totaal ander genre is.”

The Legacy zal vanaf mei op dvd te koop zijn en volgens De Standaard komt de serie in het najaar op de Vlaamse tv.

Voor wie dankzij Borgen al een woordje Deens spreekt, dit is de originele trailer van de serie.

Gesponsorde artikelen