‘The Lion King’: een nostalgisch technisch hoogstandje

The Lion King
Disney/The Lion King

Disney doet het opnieuw: een klassieker in een nieuw jasje steken en de hele wereld letterlijk doen aftellen naar de dag waarop de film ein-de-lijk zal verschijnen. The Lion King is er woensdag. En de belofte van een levensechte film, heeft Disney gehouden. En hoe.

Eén seconde. Zoveel tijd hadden de makers van The Lion King nodig om de aandacht van een cinemazaal vol kritische journalisten te trekken. Eén minuut. Zolang heeft mijn buurvrouw het drooggehouden toen de film begon. The Lion King is een parel, zowel op vlak van nostalgie als dat van technische kennis en voldoen aan torenhoge verwachtingen.

Meer dan een klassieker

Jon Favreau kreeg van Disney een enorm zware taak. Hij was verantwoordelijk voor de nieuwe versie van The Lion King, de meest gehypete live action-remake van de afgelopen jaren. De originele film was ook niet zomaar een Disneyfilm, nee, het was zelfs meer dan een klassieker.

The Lion King won awards. Een hele hoop. 34 om precies te zijn. En een groot deel daarvan ging naar de muziek. Om daar niet voor onder te doen, hadden de makers niet gewoon acteurs nodig, maar echte sterren. En die hebben ze gevonden.

Toppers en engelen

Een eerste slimme zet: de belangrijkste mensen voor de muziek houden. Check! Filmcomponist en engel Hans Zimmer liet al snel weten dat hij voor de tweede keer zijn schouders onder The Lion King zou steken en ook topmuzikant Elton John zag het wel zitten om zijn Can You Feel The Love Tonight nieuw leven in te blazen. De beslissing om opnieuw James Earl Jones te kiezen voor de stem van Mufasa, komt op het lijstje met de beste beslissingen ooit gemaakt.

Artiesten betrekken, waarvan je weet dat ze de job perfect gaan uitvoeren, is één ding. Daar nog nieuwe artiesten aan toevoegen die hun muziek moeten uitvoeren en Oscars moeten kunnen evenaren, is iets helemaal anders. Maar ook daar zijn de makers van The Lion King wonderwel in geslaagd.

De soundtrack kan je al beluisteren:

Even wennen

Een film maken met stemmen die de hele wereld kent, is niet evident. En dat is ook hier het geval. We keken enorm uit naar de stem van Beyoncé, maar om eerlijk te zijn: het was even wennen. Het heeft misschien wel tot Can You Feel The Love Tonight geduurd voor we haar stem gewoon waren bij Nala. En zeggen dat we toen kippenvel kregen, is een understatement. Wat. Een. Stem.

Desalniettemin was Beyoncé Knowles de juiste keuze als stemactrice voor leeuwin Nala. Eigenlijk is er geen enkele stem die niet 100% past bij zijn of haar personage. Het klopte gewoon. Allemaal.

Technische hoogstandjes

Niet alleen de stemmen van de dieren pasten perfect. Ze zagen er ook écht echt uit. Een beetje eng zelfs soms. Waar bijvoorbeeld de hyena’s in de originele versie van The Lion King grappig zijn, zien ze er in deze film zodanig echt uit, dat zelfs wij – volwassen mensen – een beetje achteruit deinsden als ze ons aanstaarden.

De dieren zien er levensecht uit. En kijkers die alleen maar voor nostalgie de film gaan bekijken, zullen waarschijnlijk hier en daar teleurgesteld zijn. Al lang voor de film in de zalen kwam, was al geweten dat Scar geen zwarte manen zou hebben en daar is heel wat heisa rond geweest. Toegegeven, wij waren ook een beetje teleurgesteld toen we dat te weten kwamen. Maar nu we de film gezien hebben, kunnen we die beslissing alleen maar toejuichen. Ze maakt de echtheid van de dieren in The Lion King alleen maar geloofwaardiger.

Nostalgie en vernieuwing

De makers van The Lion King teren vooral op nostalgie. En dat was ook de bedoeling, waarschijnlijk. Maar dat doet niets af van het feit dat de film een pareltje is, want niet alleen de dieren zijn technische hoogstandjes, ook de vernieuwingen in deze versie van de film laten zien dat de makers wel degelijk weten wat ze doen.

Wat jammer is aan die veranderingen, is dat sommige iconische quotes niet terug te vinden zijn in de nieuwe versie van The Lion King. Maar dat wordt goedgemaakt door nieuwe (misschien wel betere) elementen en nummers. Beyoncé bracht bijvoorbeeld deze week al Spirit uit, dat een voorsmaakje is van het compilatiealbum The Lion King: The Gift.

Topstuk

Onze favoriete nieuwigheid? De links naar andere Disneyklassiekers! Wat die precies zijn, vertellen we natuurlijk niet. Wat we wel al kunnen zeggen: ze zijn de moeite. Wij zijn fan van The Lion King. De makers zijn erin geslaagd om een stuk te maken dat nostalgisch en herkenbaar is, maar tegelijkertijd nieuw en verrassend. De hype was niet voor niets.

Gesponsorde artikelen