The Mad Monk: Spanjaard bouwt al 51 jaar in z’n eentje kathedraal

The Mad Monk: Spanjaard bouwt al 51 jaar in z’n eentje kathedraal

Net buiten de Spaanse hoofdstad Madrid werkt een monnik al meer dan een halve eeuw aan zijn eigen kathedraal. De inmiddels 88-jarige man werkt praktisch de hele tijd alleen en doet alles met de hand. De kans is klein dat hij zijn levenswerk nog zal kunnen gebruiken, maar dat houdt hem niet tegen.

‘El loco de la iglesia’, zo wordt Justo Gallego Martinez door de inwoners van Mejorada del Campo genoemd. De voorstad van Madrid is niet meteen een trekpleister voor toeristen, maar dat is onterecht. Er rijst immers een heuse kathedraal op die minstens even interessant is als vele andere kerkgebouwen in Spanje. Martinez heeft ze met zijn eigen handen gebouwd, steen voor steen. De monnik begon 51 jaar geleden aan de constructie zonder vergunning, zonder plannen en zonder geld. Maar intussen is de Nuestra Señora del Pilar wel een gebouw dat stilaan op een kathedraal begint te gelijken.

Geen plannen dus, de visie zit al meer dan een halve eeuw in het hoofd van Martinez. Hij is afhankelijk van materiaal dat hem gedoneerd wordt. Zijn inspiratie haalt hij bij twee andere beroemde gebouwen: de Sint-Pietersbasiliek in Rome en het Witte Huis in Washington.

10 uur werken per dag

Zijn hoge leeftijd is geen obstakel om iedere dag opnieuw aan de slag te gaan. Om 4 uur ’s ochtends staat hij op om overbodige bakstenen en tegels in nabijgelegen fabrieken te gaan ophalen. Tegen 6 uur staat hij op zijn werf om aan zijn 10 uur durende werkdag te beginnen. Op een kleine lunchpauze na werkt hij de hele dag non-stop door. En lang duurt die pauze niet: “Als je te veel eet, zal je niet veel werken.” Tijdens de winter verricht de monnik vooral werk aan de binnenkant van zijn kathedraal.

Doorgaans staat hij er alleen voor, maar af en toe krijgt hij de hulp van zijn zes neven en enkele vrijwilligers. Iedere zomer komt een groepje Duitse priesters op pelgrimstocht langs Madrid om Martinez een handje te helpen. En recent hebben enkele vrijwilligers de krachten gebundeld om één keer per maand te komen helpen.

Tuberculose

Martinez heeft geen opleiding als architect genoten. Zelfs zijn basisonderwijs werd onderbroken door de Spaanse Burgeroorlog. Hij besloot dan maar bij een klooster te gaan, waar hij moest vertrekken toen hij geveld werd door tuberculose. Zijn wonderbaarlijke herstel bracht hem op het idee om zijn eigen kathedraal te bouwen. Zijn werk kreeg aanvankelijk de goedkeuring van dictator Franco, maar na het instorten van zijn regime viel Martinez uit de gratie bij de bevolking.

Autowielen en olievaten

Anno 2014, liefst 51 jaar na het begin van zijn bouwwerken in 1963, telt de kathedraal een bibliotheek, kloostergangen, verblijfplaatsen voor priesters, een doopvont, een crypte en een 60 meter hoge koepel. De bogen heeft Martinez gemaakt met oude wielen van auto’s. Er zitten zelfs lege olievaten in de kolommen.

Toch is zijn werk nog lang niet klaar. Duizenden ramen moeten gedecoreerd worden, de spiraalvormige trappen leiden nog nergens naar en ook de vloer en de koepel moeten nog worden afgewerkt. Martinez beseft wel dat hij zijn levenswerk vermoedelijk niet zal kunnen afmaken, maar hij werkt ijverig door tot hij niet meer in staat is.

Nadien schenkt hij de kathedraal aan de katholieke bisschop van de stad, in hoop dat de kathedraal zal worden gebruikt voor echte kerkdiensten. Persoonlijk heeft hij alleen maar spijt dat hij niet meer heeft kunnen doen in die 51 jaar. “Als ik mijn leven opnieuw zou mogen beginnen, dan zou ik deze kerk terug bouwen. Alleen zou ze twee keer groter zijn. Voor mij is dit een daad van geloof.”

Er is een kortfilm gemaakt over het leven van de monnik en zijn kathedraal, getiteld The Madman and the Cathedral.

Gesponsorde artikelen