Left Right
scrollTop top

‘The Matrix 4’ komt eraan en ja, Keanu Reeves doet mee


Keanu Reeves

De blauwe of de rode pil, dat vraagt Neo zich af in de eerste Matrix, maar welke van de twee jij ook zou nemen: The Matrix 4 komt er nu echt wel aan. Lana Wachowski, die de eerste drie regisseerde, neemt plaats in de regisseursstoel. Keanu Reeves kruipt opnieuw in de jas van Neo.

The Matrix revolutionair noemen is intussen een huizenhoog cliché. De eerste film is wellicht verantwoordelijk voor een hele reeks films over een dystopische toekomst met geavanceerde tech (samen met Blade Runner, natuurlijk).

Keanu Reeves in The Matrix 4

Maar nu komt er dus een vierde Matrix en da’s goed nieuws voor wie fan is van Keanu Reeves en Carrie-Ann Moss. Zij keren namelijk allebei terug naar de franchise, in hun respectievelijke rollen als Neo en Trinity. Da’s maar goed ook: een Matrix-film zonder Keanu Reeves kunnen wij ons niet voorstellen.

Volgens Lana Wachowski is het een goed moment voor een vierde Matrix-film: “Veel van de ideeën die Lilly en ik bekeken hebben twintig jaar geleden zijn nu nog relevanter dan ooit. Ik ben heel blij om deze personages opnieuw in mijn leven te hebben en dankbaar voor de kans om opnieuw met mijn briljante vrienden te kunnen werken”, zegt ze aan Variety.

Bluepilling en redpilling

Daarmee verwijst Wachowski zijdelings ook naar ‘bluepilling’, da’s een term die in de VS op ‘altnews’-fora gebruikt wordt voor ‘brainwashen’. Die term is afkomstig uit The Matrix, waarin Neo uiteraard de keuze moet maken tussen de rode en de blauwe pil. Door de rode te kiezen kan Neo ‘de echte wereld’, de Matrix dus, zien.

Of The Matrix ook echt zo’n laaiend succes wordt, dat blijft de vraag. The Matrix: Reloaded en The Matrix: Revolutions staan niet heel hoog aangeschreven. Nog een vervolg is dus niet noodzakelijk gewenst. Toch zullen heel wat cinefielen uit nieuwsgierigheid naar de film gaan kijken. Wie weet produceert Wachowski nogmaals een meesterwerk.

The Matrix wàt? Je kent The Matrix sowieso van deze epische scène.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  58.640.945
 • Aantal
  doden
  1.387.976
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  558.779
 • Aantal
  doden
  15.618