The National verkozen tot beste festivalact van 2019

MINNEAPOLIS, MN - JUNE 29: Matt Berninger of The National performed during the annual Rock the Garden music festival at the Walker Art Center Saturday, June 29, 2019. (Photo by Nicole Neri/Star Tribune via Getty Images)

The National is door de bezoekers van Festileaks.com verkozen tot Festivalact van het Jaar 2019. Voor de jaarlijkse verkiezing van Festileaks kwam een recordaantal van 13.131 stemmen binnen. De top 3 wordt aangevuld met The Cure en Tame Impala.

Volgens de website steeg The National deze zomer boven zichzelf uit. “Of het nou is voor een select publiek liefhebbers op Sziget, voor een bomvolle Bravo op Lowlands of tijdens een unieke door fans gecureerde set op Pukkelpop.

Getty Images

Voor hun vorige album ‘Sleep Well Beast’ (2017) kon The National al rekenen op een Grammy en ook het nieuwe wapenfeit ‘I Am Easy To Find’ kent instant classics als tranentrekker Lightyears Away en het bloedmooie Rylan. De setlist voelt meer dan ooit als een compleet geheel, met ook de band zelf op oorlogssterkte, live zelfs aangevuld door een extra zangeres. Het regende al de hele zomer lovende recensies, maar dan nu ook die verdiende kroon: The National is de Festivalact van het Jaar 2019.”

The Cure en Tampe Impala

The Cure speelde ruim veertig festivals deze zomer, waaronder bijna alle grote festivals van Europa. Vlakbij konden we ze zien op Pinkpop of Rock Werchter. En we zagen dat het goed was.

Festileaks: “The Cure is eigenlijk een atypische headliner: geen vuurwerk, geen kanonnen, stiekem niet eens echte festivalanthems. Maar toch marathonsets van tot wel 2,5 uur afleveren en iedereen compleet omver blazen. Ruim 40 jaar in het vak, en nog steeds op de ultieme top.”

Getty Images

Tame Impala vervolledigt de top 3. Een nieuw album liet op zich wachten, dus was het even spannend: gaat Tame Impala wel kunnen verrassen? “Een setlist, gebouwd op oude parels en aangevuld met een enkele nieuwe track blies op onder andere Pukkelpop iedereen omver. Tame Impala bewijst dat het dansbare anthem Let It Happen, de ontelbare lasers en een appearance van A$AP Rocky dé formule zijn voor succes. We kijken nu al uit naar die festivaltour in 2020.”

Balthazar zijn de Beste Belgen

Ook dit jaar zijn de Nederlanders en Belgen nadrukkelijk aanwezig in de lijst. De mannen van Balthazar worden beloond met een vijfde plek in de top 100. Specifiek hun optreden op Down The Rabbit Hole wordt als memorabel ervaren: terwijl de hemel openbarst, blijft de Hotot onverminderd doordansen.

De Nederlanders van De Staat doen het nog net dat tikje beter en bezetten de vierde plaats. Bij ons speelde De Staat op een bescheiden namiddaguurtje op Rock Werchter, maar in Nederland waren ze één van de headliners op Lowlands. Binnenkort speelt De Staat een zaalshow in Antwerpen. De laatste tickets voor hun show in Trix zijn nu in verkoop.

Gesponsorde artikelen